Bulletin
Ägaren Tino Sanandaji.

Fullt inbördeskrig på Bulletin.nu: "Riskerar att gå under inom kort"

Publicerad 9 mars 2021 kl 13.55

Media. En hetsig strid mellan redaktionsledningen och ägarna har uppstått på den liberala sajten Bulletin.nu – och total kaos råder på redaktionen. Ägaren Tino Sanandaji uppges skrika och gapa på journalister och berätta hur dåliga de är, rapporterar Journalisten.

Gilla artikeln på Facebook

När Paulina Neuding slutade som chefredaktör för Bulletin.nu den 12 februari – mindre än två månader efter lanseringen – uppgavs det att hon ville få tid att fokusera på utrikesbevakningen.

Men i själva avgick hon, enligt Journalisten, på grund av en infekterad konflikt med ägarna Atta Tarki, Pontus Tholin och Tino Sanandaji. Trion äger tillsammans 70 procent av företaget.

Bakgrunden var att Neuding hade avpublicerat en krönika som Pontus Tholin själv lagt upp på sajten. Avpubliceringen gjorde delägaren rasande och han anklagade Neuding för att ägna sig åt "ett maktspel".

Medarbetarna Alice Teodorescu, Fredrik Ekelund/Marisol M, Ivar Arpi, Henrik Sjögren och Per Gudmundson protesterade i ett brev till styrelsen i slutet av januari mot hur Paulina Neuding behandlades.

"Flera av oss har lämnat fasta tjänster i tron om att Bulletin är en seriös satsning som tar det publicistiska ansvaret på stort allvar. Paulina Neuding, i rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare, var och är för oss garanten för kvalitet och trovärdighet. Vi är mycket oroade för den skada som riskerar att åsamkas projektet om inte Paulina Neudings och övriga chefers publicistiska integritet respekteras", skrev de.

"Chockade" över Sanandajis beteende
Konflikten lugnade sig inte när Ivar Arpi tog över som chefredaktör den 12 februari, skriver Journalisten.

Efter att Dagens Nyheter anklagat Bulletin.nu för att publicera plagierade artiklar skrev skrev Tino Sanandaji i ett öppet inlägg på Facebook den 25 februari. I inlägget lade Sanandaji ansvaret på en "oerfaren journalist med bristfälligt ledarskap" som "plagierade tiotals artiklar, oavsiktligen men likväl oseriöst och pinsamt".

Denna verbala attack mot en medarbetare väckte "ilska och chock" på redaktionen, enligt Journalisten.

Stängde av Teodorescus mikrofon
När ett digitalt stormöte hölls för de anställda den 5 mars tog Alice Teodorescu upp frågan om hur Neuding tvingats bort. Hon blev då "mute:ad" av styrelseordföranden Atta Tarki, som tystade hennes mikrofon.

– Tror du att du är något slags diktator eller? utbrast Teodorescu då, enligt Journalisten.

Bulletin-medarbetare säger till Journalisten att det råder "kaotisk" stämning på redaktionen och att de saknar skriftliga anställningskontrakt.

En journalist säger att Sanandaji "skrikit på alla och berättat hur dåliga alla är" under ett möte.

"Tidningen riskerar att gå under inom kort"
Redaktionen kräver nu att vd:n Pontus Tholin ska avgå och att bolagsstyrelsen ombildas.

"Det är vår fasta övertygelse att om inte det vi föreslår görs snarast så riskerar tidningen att tappa fler medarbetare och till och med riskera att gå under inom kort. Vi vill att Bulletin ska bli den medieaktör vi alla hoppas på. Det är fortfarande möjligt, med vårt lösningsförslag", skriver Teodorescu, Ekelund/Marisol M, Sjögren och Arpi till styrelsen.

Ivar Arpi uppger för Journalisten att han hört från flera källor att ägarna redan söker efter en efterträdare till honom.


Nyheter från förstasidan

Här jämnar Israel AP:s redaktion med marken

Även al Jazeeras byggnad förstördes. "Totalt tre byggnader med redaktionell verksamhet".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus