Fyra av tio coronasjuka på iva var feta

Publicerad 18 oktober 2021 kl 13.22

Inrikes. Personer med fetma var överrepresenterade bland vuxna som intensivvårdades i Sverige för covid-19 under pandemins första våg. Feta individer hade också större risk för lång vårdtid och dödsfall på IVA, visar en ny studie.

Gilla artikeln på Facebook

Genom Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) identifierade forskarna samtliga patienter med covid-19 som intensivvårdades under pandemins första våg, våren och sommaren 2020.

Totalt ingick 1 649 individer med covid-19 från intensivvårdsavdelningar vid universitetssjukhus, länssjukhus och länsdelssjukhus runtom i Sverige. Alla i studien var över 18 år, tre av fyra var män, gravida ingick inte.

Resultaten visar att patienter med obesitas, det vill säga ett BMI på 30 kg/m2 eller mer, var överrepresenterade bland dem med covid-19 inom intensivvården i Sverige. Andelen i studien var 39,4 procent. Motsvarande siffra för befolkningen är cirka 16 procent.

Högt BMI ökade risken för både allvarlig sjukdom med långa vårdtider, och för dödsfall. BMI över 30 kunde kopplas till en 50-procentigt ökad risk för död, jämfört med gruppen med normalvikt. Bland dem som överlevde kunde ett BMI över 35 kopplas till fördubblad risk för vårdtider över 14 dagar, jämfört med dem med normalvikt. Analyserna har justerats för ålder, kön, samsjuklighet samt hur allvarligt sjuk patienten var vid ankomst till intensivvården.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0