SPARKAD: Varken Gefle Dagblads chefredaktör eller Journalistförbundets förbundsjurist vill uttala sig om ärendet, men i interna mejl som Fria Tider tagit del av bekräftas att Peder Andersson sades upp på grund av brott mot "värdegrunden".

Gav feminister komplimang – fick sparken för "brott mot värdegrunden" efter 14 år på Gefle Dagblad

Publicerad 30 november 2018 kl 15.33

Media. Fram tills helt nyligen var Peder Andersson landets kanske mest kände rockfotograf. Men sedan en månad tillbaka är han arbetslös och har sålt sina kameror. Orsaken? Arbetsgivaren Mittmedia sparkade honom på stående fot när de fick höra att han råkat ge en komplimang till en grupp kvinnliga dansare under en konsert med Metoo-artisten Jenny Wilson.
 – Det enda jag sa till tjejerna var att det märks att de är dansare. Punkt, säger Andersson till Fria Tider.

Dela artikeln

© Premium Rockshot

Peder Andersson.

Peder Andersson inledde sin karriär som fotograf redan år 1975, då han som 16-åring lyckades lura sig in backstage på en Björn Skifs-konsert genom att påstå sig vara journalist. Fyra år senare tog han omslagsfotot till Skifs album Split Vision.

Under sina år som rockfotograf har Peder Andersson jobbat med många av de största stjärnorna. Han har blivit exklusivt bokad av Kiss, vandrat runt i Stockholm med Peter Gabriel och plåtat profiler som Bruce Springsteen, David Bowie och Frank Zappa.

Men i slutet av oktober i år fick den idag 60-årige fotografens långa karriär plötsligt ett abrupt slut. Då fick han nämligen sparken från mediejätten Mittmedias tidning Gefle Dagblad, där han jobbat i 14 år – efter att ha anklagats för att ha "objektifierat" kvinnor.

– Jag har tvingats sälja mina kameror och har ingen möjlighet att jobba som fotograf längre, fast jag gjort det i hela mitt liv, säger Peder Andersson till Fria Tider.

– Just nu har jag inget jobb alls och sitter och undrar hur jag ska få till det. Jag flyr iväg nu i två veckor med lånade pengar för att ladda batterierna, för att inte gå under.

Allt började den 29 september när Andersson bokades till en fotografering på en konsert på Gävle konserthus med Metoo-artisten Jenny Wilson, som han inte kände till sedan tidigare.

– Jag går dit och står och pratar med en bekant till som är sångare och gitarrist i ett band i Gävle. Han pekar på en grupp med fyra tjejer och en kille och säger att de är dansare, säger Peder Andersson.

När Peder Andersson ska gå fram till scenen vänder sig kvinnorna om och tittar på honom.

– Då ler jag mot dem och säger: "Det är inte svårt att se att ni är dansare när man ser er stå och röra er till musiken". Sedan går jag fram till scenen, plåtar konserten och åker hem. Därefter levererar jag bilderna till Gefle Dagblad och inget mer händer.

Men en vecka senare, den 5 oktober, blir Peder Andersson uppringd av Gefle Dagblads nöjesredaktör Nils Palmeby. Andersson befinner sig då i Karlstad och är i full färd med att fotografera elever på en skola.

– Han säger att han har fått ett mejl från tio personer som har skrivit under på att jag har objektifierat fyra unga tjejer på Jenny Wilson-konserten. Objektifierat. Jag frågade honom om det verkligen vad sant eller om han skojade med mig. Att "objektifiera" var ju inte vad jag var ute efter.

– Jag förklarade att jag blev både ledsen och rädd samtidigt. Ledsen om någon hade blivit sårad av min kommentar, och rädd eftersom fyra personer har blivit tio. Det var bara fyra personer som kunde ha hört vad jag sade.

Redaktören svarade dock inte och blev sedan förkyld. Den 23 oktober blir fotografen uppringd av Gefle Dagblads chefredaktör och ansvarige utgivare Anders Ingvarsson, som meddelar att Andersson har blivit uppsagd med omedelbar verkan. Ingvarsson hävdar att det har spridits inlägg på Twitter och Instagram om händelsen på konserten och understryker att han "värnar om varumärket Gefle Dagblad".

– Jag svarar honom att jag har minst fyra månaders uppsägningstid. Då kommer ett hot med innebörden att jag inte får någon uppsägningsersättning heller om de inte ger mig några uppdrag under de fyra månaderna.

Ärendet ligger nu hos ägarbolaget Mittmedias journalistklubb, som inte informerades i förväg om uppsägningen. Först den 29 oktober hölls ett möte med klubben.

I ett mejl till förbundsjuristen Olle Wilöf på Journalistförbundet skriver Gabriel Henning, som är journalistklubbens ordförande, att arbetsgivaren under förhandlingarna hänvisade till "värdegrunden" som grund för uppsägningen.

När Fria Tider når Olle Wilöf vill han inte kommentera ärendet med hänvisning till att det rör sig om en pågående förhandling. Rent allmänt är han dock tveksamt inställd till uppsägningar som grundar sig på påstådda brott mot arbetsgivarens så kallade värdegrund.

– Det är tveksamt om det är en saklig grund för uppsägning, säger han.

Chefredaktör Anders Ingvarsson vill inte heller svara på några frågor om uppsägningen.

– Vilka frilansare vi använder oss av och inte använder oss av är interna frågor som vi inte tar med utomstående medier, säger Ingvarsson till Fria Tider.

För Peder Andersson framstår hela situationen som obegriplig.

– Det enda jag sade till tjejerna var att det märks att de är dansare. Punkt. Jag såg att de rörde sig till musiken på ett så naturligt sätt.

– Det är otroligt att en kommentar av den digniteten har drabbat mig så kraftigt. Jag mår pyton. Jag har gått och tagit blodprov och ställt mig på kö för att få träffa en KBT-terapeut. Jag får hjärtklappning när jag går på stan och känner mig illa till mods. Det känns förjävligt.

Andersson målar upp en dyster bild av arbetsmiljön på Mittmedia, en koncern som ger ut cirka 30 lokaltidningar i norra Sverige.

– Det är nog många på Mittmedia som är rädda att få avgå. Oavsett om det är Arbetarbladet eller Gefle Dagblad så är det cheferna som bestämmer vad man ska ha för åsikter. Jag har jobbat med journalistik sedan 1977, och då var journalistiken en helt annan. Nu känns det inte tryggt alls. Det räcker med att som privatperson bara skriva något på nätet så kan man förlora sitt jobb.

Mittmedia har nyligen varit i blåsväder i samband med andra skandaler. Koncernen anklagades tidigare i år för att ha orsakat huvudskydds­ombudet Sanna Wikströms död genom sitt brutala sätt att göra sig av med henne, rapporterade Journalisten i januari. Enligt tidningen mobbade Gefle Dagblads ledning Wikström tills hon motvilligt sa upp sig, men efter den förnedrande behandlingen utvecklade hon depressioner och ätstörningar som slutade med att hon avled i sömnen på ett vårdhem den 8 december 2017. Då vägde hon 40 kg.

– Man blir rädd. Personalen svarar i enkäter att är missnöjda med ledningen och att de är rädda på jobbet och inte törs säga sanningar. Det är en arbetsmiljö som är väldigt dålig där uppe, säger Peder Andersson.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.