Foto: I?people/Flickr

'Gaydar' skiljer ut homosexuella från heterosexuella

Publicerad 17 maj 2012 kl 16.15

Vetenskap.Efter att ha sett en bild på ett ansikte bara under ett ögonblick, kunde universitetsstudenter med högre träffsäkerhet än slumpen avgöra en persons sexuella läggning.

Gilla artikeln på Facebook

Deras "gaydar", som fenomenet faktiskt kallas, fungerade även om bilden vändes upp och ned och det var lättare att känna igen kvinnliga homosexuella än manliga.

Forskningen som publicerades idag i tidsskriften PloS ONE, föreslår att vi undermedvetet gör skillnad mellan homosexuella och heterosexuella.

- Det kan vara samma sak som när man inte tänker på om någon är svart eller vit, säger  forskaren Joshua Tabak vid universitetet i Washington, skriver Science Daily.

I studien så visades försökspersonerna 96 foton på vuxna män och kvinnor vars sexuella läggning var kända. Allt utom ansiktet, så som hår och glasögon, hade tagits bort. Personerna på fotona bar heller ej smink. Fotona visades bara 50 millisekunder, så det fanns ingen tid att tänka efter.

De kvinnliga fotona lyckades försökspersonerna bestämma läggningen på i 65 procent av fallen, men för män var det lite svårare. Där lyckades försökspersonerna bestämma läggningen rätt i 57 procent av fallen. Skulle det varit omöjligt att avgöra läggningen, skulle de gissat rätt i ungefär 50 procent av fallen.

Forskarna tror därför att det det finns något särskiljande i ansiktsdragen mellan homosexuella och heterosexuella. De misstänker därtill att skillnaden mellan heterosexuella kvinnor och homosexuella kvinnor är större än mellan manliga dito.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver

Jämförs med "Black lives matter". Statyer och monument i naziockuperade länder förstördes.0 Plus

Så uppstod de svenska stenblocksfälten

Upptäckten unik för de senaste 200 åren.. Glacial uppslitning bakom fenomenet i östra Sverige.0 

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Sovjet-kartan visar: Sverige ett kärnvapenslagfält om tredje världskriget brutit ut. Nysläppta dokumentet: Götaland bas för atombomber.0 Plus