Några skyltar som forskarna vill introducera i sitt tänkta könlösa samhälle.

Genusforskare vill bygga om hus för att passa kvinnliga brandmän

Publicerad 13 december 2015 kl 08.30

Samhälle. Låt framtidens inbrottstjuvar lämna kofoten hemma och nöja sig med att slänga ned lite brinnande tidningspapper i brevinkastet. Så lyder förslaget från skattefinansierade genusforskare i Halmstad, som har uppfunnit ett "brandlås" som automatiskt ska öppna dörren för kvinnliga brandmän vid rökutveckling.

Gilla artikeln på Facebook

Hur trevligt vore det inte att få leva i ett fullständigt globaliserat, mångkulturellt och könlöst samhälle, där människor saknar alla identiteter utom den som konsument på en global marknad? Den frågan upptar nu flera skattefinansierade genusforskare från projektet "Origo", som med så kallad normkritisk design vill lyfta politisk korrekthet till en helt ny nivå.

Genusforskarna har använt en ansenlig budget för att utveckla en särskild metod för att implementera jämlikhet i organisationer.

Ett omklädningsrum för alla, oavsett kön, sexuell läggning eller religion för att "skapa gemenskap". Ett "brandlås" som är kopplat till brandvarnare som låser upp ytterdörren vid rökutveckling, så att man ska kunna sänka de fysiska kraven på brandmännen och istället ha kvinnor som förväntar sig att en öppen dörr när de åker ut på räddningsinsatser.

Detta är två av de koncept som projektet Origo tagit fram, som är skattefinansierat och drivs av Högskolan i Halmstad i samarbete med designforskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

"Synliggöra normer"
Metoden ska "synliggöra och höja medvetenheten kring de normer som hindrar att kvinnor och män kan ha samma möjligheter och villkor", skriver högskolan i ett pressmeddelande.

Projektet använde sig enligt pressmeddelandet av "kunskapen" om att sakers utformning kan förstärka stereotyper kring könen. På så sätt har projektet bland annat tagit fram tre olika koncept för brandförsvaret, som fortfarande är ett mycket mansdominerat yrke.

Projektet finansierades med skattepengar från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Under arbetets gång har man samverkat med Hälsoteknikscentrum i Halland och Södertörns brandförsvar.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.