Asap Rocky-fallet
Åklagaren har nu lämnat in sin stämningsansökan mot artisten till Stockholms tingsrätt.

Gigantisk rättegång mot ASAP Rocky

Publicerad 25 juli 2019 kl 10.00

Inrikes. ASAP Rocky och övriga två som sitter häktade med honom åtalas för misshandel av normalgraden, meddelar Åklagarmyndigheten på sin hemsida. Åklagaren vill nu att tingsrätten avsätter tre dagar åt fallet. Under tiden blir alla misstänkta kvar i häkte.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag har i dag väckt åtal mot de tre misstänkta för misshandel av normalgraden för att jag bedömer att det som skett utgör ett brott, trots att det framförts invändningar om nödvärn och provokation. För att komma fram till det beslutet har jag bland annat granskat de filmer som funnits i utredningen. Värt att notera är att jag har haft ett större material att bedöma än vad som tidigare funnits tillgängligt på internet. Utöver filmat material finns även stöd för målsägandens uppgifter genom vittnesförhör, säger kammaråklagare Daniel Suneson vid City åklagarkammare.

Den misstänkta misshandeln ägde rum den 30 juni i centrala Stockholm. De tre åtalade männen anhölls på natten till den 3 juli och har varit frihetsberövade sedan dess. Inledningsvis var de misstänkta för grov misshandel. Stockholms tingsrätt beslutade den 5 juli att häkta de tre för misshandel av normalgraden.

– Två personer var inledningsvis målsägande i ärendet, men misstankarna gällande den ena av dem lade jag i veckan ned då det i den delen saknades tillräcklig stödbevisning. I åtalet jag nu väckt finns alltså endast en målsägande. Dessutom fanns en motanmälan från artistens livvakt mot en av målsägandena. Det utreddes och lades ned den 22 juli, säger Daniel Suneson.

Stockholms tingsrätt ska nu boka in ett datum för när rättegången kan hållas. Något som kan dröja, eftersom åklagaren av någon anledning föreslår att tre dagar ska avsättas för förhandlingen. Fram tills dess kommer ASAP Rocky och de övriga två misstänkta sannolikt att få stanna i häkte.

Fallet har väckt uppmärksamhet i USA eftersom Sverige tidigare åtalade, dömde och frigav den vite amerikanske rapparen "G-Eazy" på under ett dygn, trots att brotten den gången var både våld mot tjänsteman och narkotikabrott av normalgraden, vilket sammantaget blir en grövre brottslighet än misshandel.

G-Eazy var liksom ASAP Rocky ute på en pågående turne och Sverige ordnade då den snabba handläggningen genom att strunta i att inhämta provsvar från SKL avseende drogerna som "G-Eazy" bar på sig. Istället godtogs artistens påstående om att drogen var kokain och han dömdes därför snabbt på grund av sitt erkännande, och kunde därefter fortsätta sin turne.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0