Kebabdramat i Eskilstuna

Fick kebaben – båda gisslan släppta

Publicerad 21 juli 2021 kl 15.01

Inrikes. Två kriminalvårdare togs som gisslan på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. De två morddömda gärningsmännen krävde 20 kebabpizzor till de intagna på deras avdelning. När dessa pizzor levererats släpptes den ena gisslan vid 19-tiden. Vid 21.30 hade även den andra gisslan släppts, enligt polisen. Båda gärningsmännen har gripits.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Isak Dewit och Haned Mahamed Abdullahi.

Det var två intagna mördare som på onsdagen barrikaderade sig i ett vaktutrymme.

Som gisslan tog de två kriminalvårdare, en man och en kvinna som vikarierar på anstalten.

Mördarna uppgavs kräva en helikopter. De lovade också att släppa en gisslan om samtliga 20 intagna på deras avdelning fick kebabpizza.

Vid 16:40 rapporterade Aftonbladet att kebabpizzorna var färdiga och levererades till fängelset. Efter att pizzorna levererats släpptes senare den ena gisslan som utlovat. Senare släpptes även den andra gisslan.

"De båda gärningsmännen har nu gripits och förts till polishuset i Eskilstuna. Brottsrubricering är människorov i två fall", skrev polisen i en uppdatering klockan 21:43.

Gärningsmännen var beväpnade med rakblad fästa på tandborstar, enligt uppgifter till Aftonbladet. Det rör sig om Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, som båda är dömda för mord.

Läs också: Här är kebabduon bakom gisslandramat

– Just nu arbetar vi med att få en tydligare bild av situationen. De intagna är dömda för allvarlig brottslighet men vi kan i nuläget inte gå ut med vad de är dömda för. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst, sade tf säkerhetschef Jörgen From Nordin till SVT.

Han kallade det hela för "en mycket allvarlig händelse".

Den stora insatsen vid Hällbyanstalten inleddes klockan 12:20. Flera polispatruller med olika specialistkompetens har befunnit sig på platsen och samverkat med Kriminalvården och Räddningstjänsten.

Hällby är en sluten anstalt med 98 platser i den högsta säkerhetsklassen.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.