Kebabdramat i Eskilstuna

Kebabmördarna hotade skära halsen av vakterna – hänvisade till Allah

Publicerad 21 oktober 2021 kl 15.43

Inrikes. "Allahu akbar." Så avslutade de två dömda mördarna sitt kravbrev när de höll två anställda på Hällbyanstalten som gisslan i somras. Brevet blir offentligt nu i samband med att duon åtalas.

Gilla artikeln på Facebook

Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24 – båda dömde för mord – iscensatte det uppmärksammade gisslandramat på anstalten vid Eskilstuna den 21 juli 2021.

De krävde bland annat en helikopter och kebabpizzor till de intagna på deras avdelning. Det senare kravet infriades innan duon till slut gav upp.

I det brev som hittades i Isak Dewits rum står det.

"Vi ska ha hit en helikopter och 100 000 SEK samt 200 000 euro. Samt varsin uppsättning med kläder. Vi kommer inte att prata mer utan kommer låta svärdet föra vår talan, om ni vägrar. Testa oss om ni vill, walla."

Brevet fortsätter:

"För våran del kan detta bara leda till två goda ting. Martyrskap eller frihet. Inshallah."

"Vi muslimer älskar rättvisa och döden. Medans ni kafr älskar förtryck och livet. Allahu Akbar."

Enligt åtalet var mördarna beväpnade med bland annat rakblad och vässade föremål. Det ska ha otat att skära halsen av gisslan.

Åtalet omfattar förutom misstankar om människorov också misstanke om grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman.

– De misstänkta männen barrikaderade sig i ett vaktrum på anstalten och höll under cirka nio timmar två från personalen som gisslan. Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, säger kammaråklagare Frida Hamberg i ett uttalande.

Under utredningen har det framkommit att det funnits ett missnöje med förhållandena på Hällbyanstalten och att de båda intagna ville rymma därifrån.

– Männen har bl.a. krävt att få en helikopter att lämna anstalten med, men även pengar, kläder och pizza. När kraven inte till fullo uppfylldes släpptes gisslan och gärningsmännen gav upp. Gripandet gick sedan lugnt till, säger Frida Hamberg.

Åklagaren bedömer att huvudförhandlingen beräknas ta cirka fyra dagar. Då kommer flera ur personalstyrkan på Kriminalvården att höras som vittnen, men även poliser som varit på plats ska höras om händelsen.

Det är tingsrätten som bestämmer när huvudförhandlingen startar och datum är i nuläget inte bestämt.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU vill stoppa flyg från Afrika efter ny corona

Omedelbart flygstopp föreslås. Kommissionen föreslår att "flygresor från regionen södra Afrika stoppas".0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.