Reste staty över kommunisternas våldtäktsoffer – åtalas

Publicerad 18 oktober 2013 kl 13.19

Politik.En polsk konstnär riskerar åtal efter att ha gjort en staty som föreställer en sovjetisk soldat i färd med att våldta en höggravid, sannolikt tysk, kvinna. Statyn placerades ut bredvid ett monument över kommunisternas "befrielse" av det naziockuperade Polen.

Gilla artikeln på Facebook

Statyn, som heter "Komm, Frau" (tyska för "Kom, kvinna!") har väckt ilska i både Ryssland och Polen, skriver Der Spiegel. Enligt veckotidningen riskerar konstnären Jerzy Bohdan Szumczyk fängelse i upp till två år för hets mot folkgrupp. Själv menar han dock att han bara ville skildra "hela det lidande" som kriget innebar för speciellt kvinnor.

Rysslands ambassadör i Polen har sagt att statyn har smutsat ner minnet av de 600.000 sovjetiska soldater som gav sina liv i kampen för Polens "frihet och självständighet”.

I Sverige har statyn väckt viss uppmärksamhet i nätdebatten. En del kommentarer är kritiska och menar att det finns mer aktuella händelser på samma tema som bättre skulle passa i ett konstprojekt av idag.

"Dags för staty över babbarnas våldtäktsoffer?", föreslår signaturen "Niggers" på webbforumet Flashback.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0