Reste staty över kommunisternas våldtäktsoffer – åtalas

Publicerad 18 oktober 2013 kl 13.19

Politik.En polsk konstnär riskerar åtal efter att ha gjort en staty som föreställer en sovjetisk soldat i färd med att våldta en höggravid, sannolikt tysk, kvinna. Statyn placerades ut bredvid ett monument över kommunisternas "befrielse" av det naziockuperade Polen.

Gilla artikeln på Facebook

Statyn, som heter "Komm, Frau" (tyska för "Kom, kvinna!") har väckt ilska i både Ryssland och Polen, skriver Der Spiegel. Enligt veckotidningen riskerar konstnären Jerzy Bohdan Szumczyk fängelse i upp till två år för hets mot folkgrupp. Själv menar han dock att han bara ville skildra "hela det lidande" som kriget innebar för speciellt kvinnor.

Rysslands ambassadör i Polen har sagt att statyn har smutsat ner minnet av de 600.000 sovjetiska soldater som gav sina liv i kampen för Polens "frihet och självständighet”.

I Sverige har statyn väckt viss uppmärksamhet i nätdebatten. En del kommentarer är kritiska och menar att det finns mer aktuella händelser på samma tema som bättre skulle passa i ett konstprojekt av idag.

"Dags för staty över babbarnas våldtäktsoffer?", föreslår signaturen "Niggers" på webbforumet Flashback.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0