Googles AI-satsning

Googles AI-tjänst avbildar vikingar som afrikaner – tvingas backa

Publicerad 22 februari 2024 kl 08.55

Kulturnyheter. Google medger nu att man gått väl långt i politisk korrekthet när det gäller AI-tjänsten Gemini, som vägrar att avbilda vita människor och exempelvis skildrar vikingar som svarta afrikaner. Nätjätten lovar att omedelbart "förbättra" verktyget.

Dela artikeln

På sociala medier har ett stort antal användare som testat Googles Gemini vittnat om att nätjättens AI-verktyg är närmast löjeväckande antivit.

Exempelvis vägrar tjänsten blankt att skapa bilder av "en vit familj" – men att avbilda "en svart familj" har den inga som helst problem med.

När Gemini ombeds att skildra historiska vita figurer som vikingar, USA:s grundlagsfäder, medeltida engelska kungar, påvar och liknande så blir de också icke-vita. Detsamma gäller när man ber den att rita typiskt vita personer som kanadensiska hockeyspelare.

Gemini-chefen Jack Krawczyk har tidigare försvarat den antivita bildgenereringen men efter bakslaget på sociala medier uppger han nu att tjänsten ska göras om.

– Vi arbetar för att omedelbart förbättra den här typen av avbildningar. Geminis AI-bildgenerering genererar ett brett spektrum av människor. Och det är generellt sett bra eftersom människor runt om i världen använder den. Men här förfelar det sitt syfte, säger Krawczyk till Fox Business.

Jack Krawczyk är själv öppet kulturmarxist och har tidigare ondgjort sig över "vita privilegier" och liknande.

När man frågar Gemini varför den inte vill avbilda vita människor svarar tjänsten att detta riskerar att "förstärka skadliga stereotyper och generaliseringar om människor baserat på deras ras".

AI:n uppmuntrar sedan användaren att fokusera på människors individuella egenskaper för att skapa ett "mer inkluderande" och "rättvisare samhälle".

När Fox Business frågar Gemini varför det är "skadligt" att visa en bild på en vit person blir svaret en punktlista där det bland annat hävdas att "rasgeneraliseringar" har använts historiskt för att "rättfärdiga förtryck och våld mot marginaliserade grupper".

"När du ber om en bild av en 'vit person', ber du implicit om en bild som förkroppsligar en stereotyp syn på vithet. Detta kan vara skadligt både för individer som inte passar in i dessa stereotyper och för samhället i stort", skriver AI-tjänsten.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.