Gotland byter folk
Ringmuren runt Visby på Gotland.

Gotland blir mångkulturellt – flera asylboenden planeras

Publicerad 18 juni 2015 kl 15.29

Politik. Politikerna på Gotland återupptar nu visionen om ett mer mångkulturellt Gotland genom att planera för flera nya asylboenden på ön.
– Vi behöver öka mångfalden, säger regionrådet Eva Nypelius (C).

Gilla artikeln på Facebook

Gotland har länge varit en av Sveriges svenskaste landskap, mycket tack vare att man inte har haft några asylboenden på ön. Sedan flera år tillbaka har det dock funnits politiska planer på att förändra öns befolkning och göra den mer mångetnisk och mångkulturell.

Som ett första steg i den processen planerar man nu för att bygga flera nya asylboenden på ön och regionstyrelsen beslutade sig idag för att rekommendera orterna Klintehamn, Hemse, Garda och Fårösund till Migrationsverket som etableringsplatser för nya asylboenden.

– Att öka asyl- och flyktingmottagandet är, förutom en humanitär fråga, även långsiktigt en tillväxtfråga för Gotland. Vi behöver öka mångfalden och bli fler på ön för att utvecklas, påstår Eva Nypelius som är centerpartistiskt regionråd i oppositionen till SVT.

Sverigedemokraterna säger nej
Sverigedemokraterna säger däremot nej till planerna på att bygga asylboenden på Gotland.

– I måndags togs en beredskapsplan upp till fullmäktigebeslut för att starta de här asylboendena och, vi är tre SD-ledamöter då, vi motsatte oss att godta den här planen, säger Kaj Lundmark som är SD-ledamot i Gotlands regionfullmäktige till Fria Tider.

Så ni delar inte uppfattningen att man behöver öka mångfalden på Gotland, som exempelvis Centerpartiet har fört fram?
– Nej, det gör vi inte.

SD tycker att det räcker gott med de invandrare man redan tar emot till ön.

– Vi har ju redan en viss mottagning i form av flyktingbarn och till exempel familjer från Syrien som väljer att bosätta sig på Gotland, säger Lundmark och tillägger:

– Vi har lite lagom invandring så att säga till ön, man behöver inte arbeta aktivt för att frivilligt öka mottagningen på ön.

Han tar därefter upp Gotlands dåliga ekonomi som argument och undrar hur politikerna i alliansen, som talar sig varma för att öka invandringen, har tänkt.

– Vi har en region som pekar på ett underskott på 70-90 miljoner i ekonomin och hur man än vänder och vrider på det så kommer det kosta pengar det här. Vi har stängt en vårdcentral för att vi inte hade råd att anställa läkare, berättar han.

Han frågar sig därefter hur man ska ha råd med all personal som invandringsmottagandet kräver om man inte ens har råd att ha kvar den personal man har anställd i dagsläget.

– Vi har helt enkelt ingen ekonomi för att utveckla det här, konstaterar han och tar även upp bostadsbristen som exempel:

– Vi har inga bostäder, det är sex års väntetid för att få en bostad i Visby, att då aktivt försöka öka invandringen är bara att skapa motsättningar mellan dem som redan finns på ön och de som kommer hit.

Fria Tider har även sökt Eva Nypelius samt företrädare för Moderaterna och Socialdemokraterna för en kommentar.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.