Gotland byter folk
Gotland plågas sedan länge av brist på invandrare, menar öns politiker. Nu ska ett nytt åtgärdspaket råda bot på problemet.

Nu ska Gotland bli mångkulturellt

Publicerad 7 april 2014 kl 14.10

Inrikes.Ett nytt åtgärdspaket ska locka fler invandrare till Gotland. En utredning om hur ön kan göras mångkulturell ska vara klar i maj.

Gilla artikeln på Facebook

Gotlands landshövding tog redan 2012 initiativ till att locka fler invandrare till regionen genom ett så kallat ”Gotlandspaket”.

Planerna möttes av en proteststorm från öns befolkning. Många hade svårt att förstå varför Gotland frivilligt skulle dra på sig samma problem i form av bidragsberoende och brottslighet som invandring lett till på många andra platser i Sverige.

Protesterna avfärdades som en ”hatkampanj” och Gotland har sedan dess lovat regeringen att vidta åtgärder för att öka invandringen till ön.

Det som sätter käppar i hjulet för planerna på att göra Gotland mångkulturellt är emellertid att invandrare överlag inte är intresserade av att flytta dit.

Region Gotland har därför bestämt sig för att utreda hur Gotland ska kunna bli mer attraktivt för invandrare. Utredningen ska utföras under ledning av ”Gotlands integrationsnätverk” och vara klar i maj, uppger Hela Gotland.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Pedofilskandal i Pride – chef groomade 14-åring

SvD låtsades vara pojke. Ett några minuter "väller" det in sexinviter.0 

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0