Journalistmordet på Malta

Granskningskommission från EU skickas till Malta

Publicerad 3 december 2019 kl 11.54

Utrikes. De senaste händelserna i utredningen av mordet på den maltesiska alternativmediejournalisten Daphne Caruana Galizia har fått EU-parlamentet att skicka en "fact finding mission" till Malta idag.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt ett pressmeddelande kommer dels en maltesisk oppositionspolitiker från EPP-gruppen att ingå i delegationen, men också utländska politiker från den maltesiska regeringens partigrupp S&D, där svenska Socialdemokraterna ingår, och representanter från de övriga grupperna.

"I ljuset av de senaste politiska och juridiska händelserna på Malta, och för att upprätthålla sitt långvariga försvar av rättsstatsprincipen inom EU, kommer Europaparlamentet att skicka en delegation på granskningsuppdrag för att se över situationen på marken. Delegationen, som anländer på måndag kväll, representeras av en parlamentsledamot från varje partigrupp", skriver parlamentet.

I korthet har mordutredningen koncentrerats till en maltesisk oligark Yorgen Fenech, som i efterhand har visat sig ha skickat mutor till den sittande S-regeringen genom dess stabschef Keith Schembri. Schembri greps tidigare i veckan efter att Yorgen Fenech pekat ut honom som hjärnan bakom mordet, men släpptes kort efteråt av polisen. Händelsen fick Fenech att väcka en talan om jäv mot polischefen Keith Arnaud, då polischefen påstods stå alltför nära den nyligen avgångne stabschefen, och bland annat ha fixat ett eftertraktat jobb som byråkrat inom den maltesiska staten åt polischefens fru.

I sin talan om jäv påstod Fenech att polischefen löpande hade informerat Schembri om utvecklingen i mordutredningen, och att Schembri hade vidarebefordrat informationen till Yorgen Fenech själv. Efter gripandet påstod sig Fenech ha fått ytterligare information från Schembri, medan han var intagen för vård på Maltas storsjukhus Mater Dei. Idag rapporterar dock lokal media att Arnaud blir kvar i utredningen och att Fenech har återkallat sin jävstalan, och när EU-ledamöterna anlände på måndagen var Keith Schembri fortfarande på fri fot.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.