Greklands vrede när Netflix gör Alexander den store homosexuell

Publicerad 23 februari 2024 kl 15.02

Kulturnyheter. Greklands kulturminister Lina Mendoni markerar mot att den amerikanska strömningstjänsten Netflix skildrar Alexander den store som aktivt homosexuell i sin nya serie "The Making of a God". Det rapporterar The Guardian.

Dela artikeln

Den grekiska kritiken mot tv-serien har varit omfattande, och man har pekat på att den håller mycket låg kvalitet och är full av historiska felaktigheter.

Särskilt upprörande är det att Alexander den store i "The Making of a God" har en homosexuell relation med vännen Hefaistion.

Dimitris Natsios, ledare för det kristna högerpartiet Niki, kallar serien "bedrövlig, oacceptabel och ohistorisk" och uppger att filmen syftar till att subliminalt förmedla den grundlösa idén om att homosexualitet skulle ha varit accepterat under antiken.

Natsis bad också kulturministern Lina Mendoni att delge sin åsikt i frågan. Kulturministern säger att serien är full av historiska felaktigheter, vilket "visar regissörens slarvighet och manusets bristande kvalitet"

– Det finns inga omnämnanden i källorna om att denna vänskap gick utöver vänskapens gränser såsom den definierats av Aristoteles, säger Mendoni om homosexskildringen.

Kulturministern konstaterar dock att det "vore grundlagsstridigt" att vidta åtgärder mot Netflix.

– Greklands grundlag har skyddat konstnärlig frihet sedan tidigt 1800-tal, säger hon.

Förra veckan antog det grekiska parlamentet ett lagförslag som tillåter homosexuella så kallade äktenskap. Grekland är det första landet med ortodox kristen majoritetsbefolkning att legalisera detta.

Netflix kulturmarxistiska historieskildringar har tidigare fått hård kritik i olika drabbade länder.

Förra året ställdes krav i Egypten på att den amerikanska tjänsten skulle släckas ned i Egypten efter att Kleopatra, som var av europeisk härkomst, skildrades som svart afrikan:

I slutet av förra året anklagades Netflix för historieförfalskning även i Tunisien, efter att ha låtit den afroamerikanske skådespelaren Denzel Washington spela den semitiske Hannibal.


Nyheter från förstasidan

Kristersson gav lugnande besked till kriminella som hunnit bli medborgare

Löftet: Kommer inte att utvisas. Statsministern betonade att hotet om utvisning inte gäller kriminella som fått svenska pass.0 

Ekonominyheter

Google börjar ta betalt för Chrome

Kostar 6 dollar i månaden.. Men du blir fortfarande spårad – även i betalversionen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.