Asylindustrin
Asylbaracker i Malmö.

Grovt kriminella aktiva i asylindustrin

Publicerad 20 juni 2016 kl 10.53

Du betalar. En av Sveriges mest lönsamma branscher, den skattefinansierade asylindustrin, har lockat till sig grovt kriminella aktörer, visar statliga Sveriges Radio i en granskning.

Gilla artikeln på Facebook

Redan i januari larmade polisen om att grovt kriminella individer och organisationer startade asylboenden. Nu visar en granskning att kriminella är aktiva inom asylindustrin i fyra av Sveriges sju polisregioner. Det är i polisregion Nord, polisregion Bergslagen, polisregion Mitt och polisregionen Väst som polisen känner till förekomsten av kriminella som driver asylboenden.

Möjligheten att snabbt tjäna stora pengar på Migrationsverkets generösa avtal tros vara ett av huvudskälen till att många kriminella ser en ljus framtid inom asylindustrin. Bara förra året fick över 60 nya företag asylavtal med Migrationsverket. Men kontrollen av de nya företagen är svag.

Att granskningen av företag som vill nyetablera sig i asylbranschen är dålig är något Migrationsverket håller med om. Men från myndighetens sida har man valt att prioritera invandrarnas komfort före rättssäkerheten.

- För vår del handlar det om att vi måste få tag i boenden, och börjar vi ställa för hårda krav och ha för låg prissättning då får vi ju inte tak över huvudet till våra asylsökande, sa Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket, vid en granskning av asylindustrin i höstas.

Någon siffra på hur många asylboende som kontrolleras av grovt kriminella vill polisen vill inte gå ut med, men Christer Nordström vid polisen i region Mitt konstaterar ”att det är en allvarlig ökning”.

- Vi ser med oro över hur flera kriminella personer på olika sätt tar sig in i den här branschen och tjänar stora pengar, säger han.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.