Gula västarna
Emmanuel Macron hotar porta rörelsen från Champs-Élysées i Paris.

Gula västarna: Vi kommer aldrig sluta demonstrera

Publicerad 18 mars 2019 kl 20.12

Utrikes. Den franska proteströrelsen Gula västarna kommer fortsätta demonstrera oavsett vilka åtgärder som staten sätter in, säger nu en talesperson för gruppen till Sputnik News.

Gilla artikeln på Facebook

Det är efter att den franske presidenten Emmanuel Macron tidigare på måndagen öppnat för att porta Gula västarna från avenyn Champs-Élysées i Paris, som proteströrelsen nu säger att man ändå aldrig kommer ge sig.

Inte förrän det sker verkliga samhällsförändringar i landet.

– Problemet är att även om de förbjuder protester på Champs-Élysées, så kommer det inte att stoppa demonstrationerna. Manifestationerna kommer bara flytta någon annanstans, säger talesmannen Christophe Chalencon till Sputnik.

– De kan vidta vilka säkerhetsåtgärder som helst, människor är bestämda. De som inte ser några förändringar som kan förbättra deras levnadsförhållanden, kommer fortsätta kämpa. Och ju fler veckor som passerar, desto mer bestämda kommer de vara att fortsätta till slutet.

Han påpekar också att Gula västarna inte är några vandaler och att de som slog sönder fönsterrutor i helgen var "svarta får" som kom till demonstrationerna bara för att förstöra allt.

De ökade våldsamheterna är dock ett tecken på att folket börjar bli alltmer otåligt gentemot Emmanuel Macrons ovilja till förändringar, menar han. Samtidigt har våldet från polisens sida blivit allt hårdare.

Enligt Christophe Chalencon måste Macron lyssna på Gula västarna och försöka uppnå en gemensam lösning. Men presidenten undviker problemet som om det inte fanns. Han ifrågasätter inte ens sin politik, menar talespersonen. Den så kallade nationella debatten, som påstods vara en öppning mot proteströrelsen, var egentligen bara ett försök att stilla situationen inför EU-valet i maj, menar han.


Nyheter från förstasidan

Trump drar in asylrätten – väntas stoppa invandring

Invandrare måste söka asyl i länder som de passerar. Väntas göra det "omöjligt" för latinamerikaner att söka asyl i USA.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0