Gula västarna

Våldsamma protester mot Macrons globalism

Publicerad 16 november 2019 kl 17.11

Utrikes. Polisen använder bland annat tårgas och vattenkanoner för att slå ner Gula västarnas massdemonstrationer i Frankrike idag. Ett hundratal demonstranter har redan gripits.

Gilla artikeln på Facebook

Den här helgen är det ett år sedan Gula västarnas envisa demonstrationer i Frankrike inleddes. Det hela började som en protest mot höga bensinpriser men kom alltmer att handla om president Emmanuel Macrons globalistiska politik.

Inför ettårsdagen i helgen har proteströrelsen utlovat 200 demonstrationer över hela landet.

Polisen har mobiliserat "massivt", skriver Ruptly, för att kunna slå ner på demonstrationerna och bland annat används tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

Nyhetsrapporteringen i västerländska medier är dock knapp. På SVT:s huvudsida tycks det i skrivande stund inte stå någonting alls. Däremot har SR Ekot skrivit om det. Enligt radiokanalen har det uppstått en ny form av gemenskap mellan alla fransmän som inte får pengarna att räcka ihop. Men de kräver inte längre bara bättre ekonomiska villkor, utan nu vill de också ha direktdemokrati i landet.

– Misären i Frankrike ökar. Som pensionär får jag inte pengarna att räcka i slutet av månaden. Det är eländigt, säger Céline i Paris, som demonstrerat sedan den 17 november förra året, till SR.

RT har demonstrationerna som en stående huvudnyhet. Enligt den ryska nyhetskanalen råder det "kaos" i delar av Paris.

De våldsamma fraktionerna ska bland annat ha uppfört barrikader, kastat sten mot polis och vält bilar i den franska huvudstaden. Det står även bilar i brand och en bank har blivit vandaliserad.

Polisen uppges ha återkallat demonstrationstillståndet vid Place d’Italie i Paris, sedan manifestationerna övergått till våld. Stadens polis har publicerat filmer på bland annat detta på sin Twitter. Vid 16-tiden på eftermiddagen hade ett 100-tal demonstranter gripits.


Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0