Det när Expressen kartlägger mestadels pensionärer som skrivit kommentarer på Avpixlat, Fria Tider, enligt jury.

" />

Det när Expressen kartlägger mestadels pensionärer som skrivit kommentarer på Avpixlat, Fria Tider, enligt jury.

" />

Det när Expressen kartlägger mestadels pensionärer som skrivit kommentarer på Avpixlat, Fria Tider, enligt jury.

" />
UTDRAG UR ÅSIKTSREGISTRET: Det blev Guldspade för Expressens uthängningar av mestadels pensionärer och arbetare, som skrivit i kommentarsfälten på Fria Tider, Exponerat och Avpixlat. (Foto: FT)

Guldspade till Bonniers åsiktsregistrering

Publicerad 23 mars 2014 kl 11.36

Media.Under lördagskvällen blev det klart att Bonnierägda Expressen och vänsterextrema Researchgruppen tillsammans skulle få dela på det svenska journalistpriset Guldspaden efter att de hängt ut svenskar som läst och kommenterat på bland annat Fria Tider och Avpixlat.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av december som Bonniertidningen tillsammans med det kriminella nätverket med namn och bild hängde ut läsarna på löpsedlar över hela landet. Kartläggningen kunde genomföras med hjälp av en svaghet i kommentarsprogrammet Disqus gränssnitt, som möjliggjorde för Researchgruppen och Expressen att gissa vilka mejl-adresser som hörde till vilket Disqus-konto och på så sätt ta reda på vem som stod bakom det, i de fall där personens identitet utgick från mejl-adressen, eller i vissa fall, då läsarna använt mejlen i kontakt med myndigheter, från vilka Bonnier samlar in alla offentliga handlingar.

I och med uthängningarna förlorade flera personer sina jobb – något som imponerade på Guldspadens jury som tilldelade dem Guldspaden i klassen "webb".

– Vi är glada över att juryn belönar den här publiceringen. Det har varit en väldigt speciell resa att få berätta vilka de anonyma näthatarna är och vilka deras drivkrafter är, säger Expressens sk. grävchef Christian Holmén, till den egna tidningen.

Juryn motiverar Guldspaden med att åsiktsregistreringen varit "banbrytande" och "innovativ".

"Motivering: För en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet", skriver föreningen Gräv, som delar ut priset.

Andra vinnare var bland annat ”Skolgranskning” av Kristoffer Örstadius i Dagens Nyheter och ”Missförhållanden mörkas i äldrevården” av
Anneli Megner Arn, TV4Nyheterna Stockholm. Totalt delades 9 priser i olika kategorier ut.

Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattson utreds nu av JK för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen, samtidigt som drabbade personer tillsammans med Fria Tider förbereder ett enskilt åtal, med stöd av den andra inblandade sajterna.

Tanken var att uthängningarna skulle bli mycket mer omfattande och täcka hela Sverige, del för del, men efter försiktig kritik från kollegor i branschen fick Mattson kalla fötter och hängde inte ut fler privatpersoner.

Artikeln är rättad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus