Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Publicerad 28 maj 2019 kl 20.26

Media. Ju längre ut på högerkanten en person befinner sig ju lägre förtroende har den för Sveriges traditionella (dvs. vänstervridna, FT:s anm.) nyhetsmedier. Det visar en rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt SOM-institutet har de traditionella mediernas ställning i det svenska samhället förändrats under 2000-talet, skriver man i ett pressmeddelande idag. Man påpekar att det numera finns många nya nyhetsmedier som konkurrerar med de gamla samtidigt som nyhetskanalernas dominans utmanas av sociala medier.

Överlag är dock förtroende för medierna ännu högt, menar SOM.

Drygt hälften av befolkningen, 56 procent, säger att de har ett mycket eller ganska stort förtroende för radio och tv så som samhällsinstitutioner. För dagspressen är siffran bara 33 procent.

Skillnaderna i så kallat medieförtroende ökar dock mellan olika samhällsgrupper. Till exempel har yngre person lägre förtroende, och människor till vänster har högre än de till höger på den politiska skalan.

Bland människor på högerkanten har 44 procent högt förtroende för radio och tv. Motsvarande siffra hos vänstersympatisörer är 67 procent. Skillnaderna syns också i förtroendet för dagspressen, mot vilken 24 procent av högersympatisörer känner högt förtroende och vänsterpersoner 44 procent.

– Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier. Allra lägst förtroende hittar vi bland Sverigedemokraternas sympatisörer, där drygt 30 procent har förtroende för radio och tv och bara 15 procent för dagspressen, säger medieforskaren Ulrika Andersson i ett uttalande.

Enligt SOM sammanfaller detta med Sverigedemokraternas intåg på den politiska arenan.

"Som grupp utmärks SD:s sympatisörer av en generell misstro mot såväl etablissemanget som en rad samhällsinstitutioner", skriver man.

Bland de svenskar som regelbundet tar del av nyheter i radio, tv och dagspress har 81 procent förtroende för nyhetsmedier, jämfört med 24 procent av dem som sällan eller aldrig tar del av nyheter.

V-, S-, MP-, C- och L-sympatisörer har allra störst förtroende för nyhetsmedierna, med i genomsnitt 88 procent ganska eller mycket stort förtroende, står det i rapporten. Bland moderater och kristdemokrater sjunker förtroendet till 78 procent.

Ulrika Andersson menar att personer som upplever att nyhetsmedierna inte tar upp sådana samhällsämnen som de själva anser vara viktiga också har ett lägre förtroende för nyhetsmedier.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Media

Trump: "Google försöker rigga presidentvalet"

Rasar efter avslöjande.. Google-chef berättar i smygfilmat samtal om hur sökjätten jobbar för att förhindra en ny "Trumpsituation" 2020.0 

Sidor

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0