Val 2018

Hälften av svenskarna tycker Miljöpartiet är ett "hemskt" parti

Publicerad 25 maj 2018 kl 08.01

Inrikes. Nästan hälften av svenskarna tycker att Miljöpartiet är ett "hemskt" parti. Det visar Sifos så kallade "hemskhetsindex" från 2017, som SvD publicerat. Där ger 49 procent den domen, vilket är en fördubbling från 2014.

Gilla artikeln på Facebook

Det går inte så bra för Miljöpartiet just nu. Under riksdagsspärren i flera mätningar samtidigt som man inte verkar kunna kandidera i ett 50-tal av landets kommuner.

Nu visar även Sifos så kallade hemskhetsindex från förra året att hälften av svenskarna tyckte att Miljöpartiet är ett "hemskt" parti, vilket är en radikal förändring.

Inför förra riksdagsvalet 2014 var det antalet hälften så många. Då tyckte 24 procent att partiet var hemskt, mot 49 procent i den senare undersökningen.

2014 ansåg även 22 procent att partiet var "perfekt", något bara 6 procent tyckte förra året.

Enligt SvD visar siffrorna att "populära MP har blivit avskydda MP i regeringsställning".

– Det visar en del av MP:s problem. Ingångsvärdet för MP är betydligt tuffare än inför förra valet. Det här är en av flera indikationer, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till TT.

Å andra sidan får partier som gått starkt framåt den senaste tiden också usla siffror i mätningen. Sverigedemokraterna, som en del bedömare tror kommer bli det största partiet i valet, får 64 procent på hemskhetsindexet – alltså värre än Miljöpartiet. Samma siffra får Feministiskt initiativ. Kristdemokraterna får, likt MP, 49 procent. 51 procent av svenskarna tycker Vänsterpartiet är ett hemskt parti.

Frågan som ställdes var "När du väger in allt som är viktigt för dig när du väljer politiskt parti, hur vill du värdera följande partier?"


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0