"Okej" blev svaret från Annie Lööf när Jordan Peterson tillrättavisade hennes feministiska påståenden. Lööf, som under debatter kan gå till ilskna angrepp mot personer som Jimmie Åkesson, var ovanligt reserverad i Skavlan när hon mötte den kanadensiske psykologen.

Här blir Annie Lööf ägd av Jordan Peterson

Publicerad 27 oktober 2018 kl 11.32

Inrikes. Annie Lööfs feministiska idéer gick inte hem hos den så kallade "kontroversielle" psykologen och författaren Jordan Peterson, som var inbjuden till veckans Skavlan.

Gilla artikeln på Facebook

Den kanadensiske psykologen Jordan Peterson har kallats "den mest inflytelserika intellektuella tänkaren i västvärlden just nu".

Peterson slog ofrivilligt igenom hösten 2016 då han under sin anställning vid universitetet i Toronto vägrade använda könspronomen som transpersoner krävde att han skulle använda. Han motsatte sig också en ny lag som ville införa tvingande regler om detta.

Jordan Peterson går helt emot den feministiska dogmen som råder i Väst. Det västerländska samhället bygger inte på en "tyrannisk patriarki", som feminister hävdar, utan på en hierarki av kompetens.

Enligt Peterson ska pojkar uppfostras som starka män, och tidigt lära sig att ta ansvar.

Under fredagen medverkade han i Skavlan i SVT, där även den feministiska Centerledaren Annie Lööf deltog.

De båda kom dock inte riktigt överens.

Enligt Jordan Peterson finns det avgörande biologiska skillnader mellan män och kvinnor som gör att könen generellt sett har olika intressen och egenskaper. Män är i regel mer intresserade av saker, medan kvinnor tenderar att bry sig mer om andra människor. Därav är ingenjörer ofta män, och kvinnor ofta sjuksköterskor.

Dessa skillnader visar sig extra tydligt i extremt egalitära samhällen, som Sverige, sade han. Enligt Peterson är vetenskapen entydig med att jämlika samhällen förstärker könens skillnader.

I Sverige är jämställdheten högst i världen, men män och kvinnor gör mer "könsstereotypa" vägval än någonsin.

Annie Lööf invände bland annat att det är "strukturer" som formar pojkar och flickor.

– Det är vad personer som tror att människors skillnader beror på sociala konstruktioner hävdar. Men det är inte vad bevisen säger, sade Jordan Peterson.

– Okej... Vi håller inte med varanda om det, svarade Lööf kort.

Senare i programmet påstod Annie Lööf också att män och kvinnor i Sverige har olika lön, även om de har samma arbete, något Peterson inte höll med om. Hon sade också att pojkar borde lära sig att "leka med dockor" och bli mer "känsliga" som flickor.

– Problemet med det är att data indikerar att konsekvenserna av den politik du förespråkar har maximerat skillnaderna mellan män och kvinnor. Så det fungerar inte, svarade han.

– Det betyder inte att vägen mot jämställdhet nödvändigtvis är av ondo. Men mycket av det har drivits på av teknologi. Vi har fått lära oss att det är feminismens egalitära doktriner som frigjort kvinnor från mäns förtryck. Sanningen är dock att det var en rad teknologiska innovationer, med enormt stor inverkan, som tillät kvinnor att kliva fram och som frigjorde dem från bördor som tidigare hållit tillbaka dem. Preventivmedel är ett av många exempel, fortsatte han.

Vidare sade Jordan Peterson att Skavlans påstående att han är "provokativ" är fake news. Han talar bara sanning, förklarade han. Om personer upplever fakta som provokativa är det deras problem.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Ryssar råkade välta rymdstationen. Tappade radiokontakt med jorden efter häftig gir.0 

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0