Invandringsprotesterna i Tyskland
Dresden ikväll.

Här demonstrerar 20.000 mot massinvandringen

Publicerad 22 december 2014 kl 21.12

Utrikes. Uppemot 20.000 människor – betydligt fler än förra veckan – uppges ha samlats i Dresden ikväll i en jättelik demonstration mot den höga invandringen till Tyskland.

Dela artikeln

Så många har deltagit i demonstrationerna

20 oktober: 300 - 350
27 oktober: ca 500
3 oktober: ca 1000
10 nov: ca 1700
17 nov: 3200 - 3500
24 nov: ca 5500
1 dec: ca 7500
8 dec: ca 10.000
15 dec: ca 15.000

Exakta siffror om hur många som deltar i den gigantiska demonstrationen går isär då även tusentals vänsterextremister samlats för att motdemonstrera. Poliskällor uppger att det handlar om minst 17.500 som deltar i den demonstration som anordnas av Facebookuppropet Pegida, Pegida själva hävdar att man räknar med omkring 30.000 demonstranter.

Den första demonstrationen anordnades av Dresdenbon och Pegida-grundaren Lutz Bachmann 20 oktober och samlade då mellan 300 och 350 demonstranter. Bachmann ville då prova idén om att därefter försöka samla en liknande demonstration varje måndagskväll framöver. Måndagen därpå hade ytterligare några hundra anslutit sig till demonstrationen och därefter har demonstrationerna växt lavinartat.

Pegidas mål
Pegida kräver skärpta invandringslagar och en nolltolerans mot religiös extremism. Man vill dessutom göra Tyskland mindre attraktivt att invandra till genom att sänka bidragen för invandrare.

– Det är vare sig ekonomiskt eller politiskt möjligt att integrera detta inflöde av immigranter, sade Lutz Bachmann i ett tal inför omkring 1700 demonstranter den 10 november.

– Många städer i våra gamla federationsstater går under av den tunga bördan. De måste avsätta fler och fler hem och lägenheter för den aldrig sinande strömmen av invandrare.

Rasismanklagelser
Bachmann har från vänsterpolitiskt håll anklagats för att vara "främlingsfientlig" och Pegidas demonstrationer för att vara "rasistiska" eller "nazistiska". Men även från högerpolitiskt håll är man bekymrade över den snabbt växande folkrörelsen och förbundkansler Angela Merkel har hotat med att sätta stopp för demonstrationerna.

– Vi har mötesfrihet i Tyskland, men det finns ingen plats för uppvigling eller lögner om människor som kommer hit från andra länder, sade hon tidigare i månaden apropå demonstrationerna.

Folkligt stöd
Trots anklagelserna mot Pegida så finns det ett brett folkligt stöd i Tyskland för flera av de frågor eller krav som Pegida lyfter fram. Enligt en opinionsundersökning nyligen anser 65 procent av tyskarna att regeringen kört över folket i invandringsfrågan medan bara 28 procent är nöjda med den förda politiken. Samtidigt anser hela 34 procent att det pågår en "islamisering" av Tyskland.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.