IS-ledarens död

Här är hunden som jagade in al-Baghdadi i tunneln

Publicerad 29 oktober 2019 kl 13.39

Utrikes. USA har släppt en bild på den amerikanska militärhund som jagade in IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi in i flykttunneln innan sprängde upp sig själv och tre av sina barn med en självmordsbomb. Det rapporterar Military.com.

Dela artikeln

Donald Trump publicerar själv på Twitter bilden på den modige hunden, som var den ende "amerikan" som skadade sig vid räden mot Islamiska statens ledare.

Åtta Chinook-helikoptrar med amerikanska elitsoldater lyfte under lördagen från ett kurdkontrollerat område i nordvästra Irak och flög in på syriskt territorium till samhället Barisha i Idlib-provinsen, där de hade fått information om att IS-ledaren befann sig. De flög in på låg höjd och drog under vägen dit på sig skottlossning från automatvapen, men fortsatte vidare mot sitt huvudmål.

När de kom fram till gömstället landade elitsoldaterna och positionerade sig runt byggnaderna där Abu Bakr al-Baghdadi befann sig. Hellre än att riskera egna liv genom att storma in direkt genom byggnadskomplexets ingång, lät de amerikanska soldaterna spränga upp ett hål i sidan av byggnaden.

Abu Bakr al-Baghdadi valde då att fly in i en underjordisk flykttunnel och tog tre av sina barn med sig. En militärhund, vars namn inte ännu har offentliggjorts, släpptes då efter IS-ledaren in i tunneln. Då lät IS-ledaren utlösa en självmordsväst och sprängde sig själv och tre av sina barn.

Militärhunden, som är av rasen belgisk vallhund, blev lätt skadad av IS-ledarens självmordsbomb men rapporteras redan vara åter i tjänst hos sitt militärförband efter att ha fått veterinärbehandling.

A-Baghdadis kvarlevor har enligt USA begravts till sjöss, precis som den tidigare al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0