IS-ledarens död
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Starka tvivel på uppgifterna om al-Baghdadis död

Publicerad 3 november 2019 kl 11.11

Utrikes. Både Ryssland och Syrien anser att det ännu är en öppen fråga om USA verkligen har dödat Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Dela artikeln

Ryssland har inte kunnat verifiera USA:s uppgifter om att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död. Det uppger utrikesminister Sergej Lavrov, som anklagar USA för att ha bidragit till att skapa IS från första början.

I en intervju med Rossiya 24 säger Lavrov att IS-ledaren, oavsett om han är död eller inte, "är eller var en skapelse av USA".

– IS uppstod som en följd av USA:s illegala invasion av Irak, den irakiska statens kollaps och frisläppandet av extremister som amerikanerna tidigare hade hållit fängslade där, säger Lavrov enligt RT.

Lavrov uppger också att den ryska militären fortfarande inte har tillräckligt med information för att bekräfta att den självutnämnde "kalifen" al-Baghdadi verkligen är död. För det krävs ytterligare information, enligt utrikesministern.

– Det tillkännagavs med pompa och ståt. Men vår militär undersöker fortfarande frågan och kan hittills inte bekräfta många av de uttalanden som USA gjort.

Inte heller Syriens president Bashar al-Assad känner sig särskilt övertygad om att USA:s uppgifter stämmer, rapporterar RT. Han jämför med USA:s hemlighetsmakeri efter att landet uppgav sig ha dödat al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin och Saddam Husseins söner.

– Det här är en del av amerikanernas trick. Det är därför vi inte ska lita på allt de säger om de inte kommer med bevis. Amerikanska politiker är faktiskt skyldiga tills motsatsen har bevisats, inte tvärtom, säger al-Assad till en statlig tv-kanal.

Vidare säger den syriske presidenten att han tror att USA oavsett vilket kommer att skapa en "ny" al-Baghdadi för att använda i sina syften.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0