IS-ledarens död
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Starka tvivel på uppgifterna om al-Baghdadis död

Publicerad 3 november 2019 kl 11.11

Utrikes. Både Ryssland och Syrien anser att det ännu är en öppen fråga om USA verkligen har dödat Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Gilla artikeln på Facebook

Ryssland har inte kunnat verifiera USA:s uppgifter om att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död. Det uppger utrikesminister Sergej Lavrov, som anklagar USA för att ha bidragit till att skapa IS från första början.

I en intervju med Rossiya 24 säger Lavrov att IS-ledaren, oavsett om han är död eller inte, "är eller var en skapelse av USA".

– IS uppstod som en följd av USA:s illegala invasion av Irak, den irakiska statens kollaps och frisläppandet av extremister som amerikanerna tidigare hade hållit fängslade där, säger Lavrov enligt RT.

Lavrov uppger också att den ryska militären fortfarande inte har tillräckligt med information för att bekräfta att den självutnämnde "kalifen" al-Baghdadi verkligen är död. För det krävs ytterligare information, enligt utrikesministern.

– Det tillkännagavs med pompa och ståt. Men vår militär undersöker fortfarande frågan och kan hittills inte bekräfta många av de uttalanden som USA gjort.

Inte heller Syriens president Bashar al-Assad känner sig särskilt övertygad om att USA:s uppgifter stämmer, rapporterar RT. Han jämför med USA:s hemlighetsmakeri efter att landet uppgav sig ha dödat al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin och Saddam Husseins söner.

– Det här är en del av amerikanernas trick. Det är därför vi inte ska lita på allt de säger om de inte kommer med bevis. Amerikanska politiker är faktiskt skyldiga tills motsatsen har bevisats, inte tvärtom, säger al-Assad till en statlig tv-kanal.

Vidare säger den syriske presidenten att han tror att USA oavsett vilket kommer att skapa en "ny" al-Baghdadi för att använda i sina syften.


Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Malmö ska "dygnet runt"-bevakas genom drönare

Polisens senaste metod mot kriminaliteten. "De ska hjälpa oss att förebygga och avbryta brott."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Utrikes

Greta kräver att Norge slopar oljeproduktion

Norge har hittat ett gigantiskt oljefält.. Men Greta Thunberg vill att landet gör sig "fossiloberoende". 0 

Snus kan klassas som knark i Ryssland

Moskvapolisen kräver narkotikaklassning.. Förslaget: Minst sex års fängelse för försäljning.0 

Joe Biden kallade 84-årig väljare för "fetto"

Lättkränkt presidentkandidat ilsknade till.. "Låt oss göra armhävningar ihop, låt oss springa, låt oss göra vad du vill, låt oss ta ett IQ-test."0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0