Knivmorden på Ikea
Från Ikeas övervakningskamera strax före mordet. 36-åringen plockar på sig en kniv.

Här sliter 36-åringen åt sig Ikea-kniven

Publicerad 7 september 2015 kl 15.14

Inrikes. Idag framkommer ny information om händelseförloppet i samband med dubbelmordet på Ikea i Västerås. I polisens utredningsmaterial, som Fria Tider har tagit del av, finns bland annat övervakningsbilder och vittnesmål från personer på plats.
– Jag kom till Sverige från Eritrea för att få leva i fred, svarade 36-åringen när han fick frågan om varför han dödade de två svenskarna.

Gilla artikeln på Facebook

I bevisningen mot den 36-årige eritreanen finns bilder som visar hur han plockar åt sig en kniv från Ikeas köksavdelning. Strax därefter går han ur bild tillsammans med sin 23-årige landsman och begår det bestialiska dubbelmordet.

Ett äldre kvinnligt vittne kom till Ikea-varuhuset med en väninna strax före klockan 12 och gick sedan direkt till restaurangavdelningen. När de därefter begav sig till husgerådsavdelningen för att titta på stekpannor hörde de plötsligt ett "förskräckligt skrik, ett vrål" från både en man och en kvinna.

– Jag har aldrig hört något liknande skrik, uppger vittnet.

Från utredningsmaterialet framgår att polisen var på plats bara några minuter efter att det första larmet inkom den klockan 12.57 den 10 augusti.

Plus: Ladda ner polisens utredningsmaterial – se alla bilder

"Vid öppningen mellan utrymmet där kundvagnarna står och husgerådsavdelningen låg en man till synes livlös. Inne på husgerådsavdelningen, till vänster, låg en kvinna som även inte hon visade några livstecken. Något längre in till vänster på husgerådsavdelningen, alldeles intill en nödutgång, anträffades ytterligare en man liggande på golvet. Mannen var svårt skadad men vid liv", står det i den första sammanfattningen av ärendet.

De två dödsoffren var en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son och den skadade var 36-åringen, som tillfogade sig själv livshotande skador strax efter morden. Enligt utredningen hade en del av 27-åringens finger avlägsnats från hans hand och återfanns i närheten av 36-åringen. På samma hand hade han det som polisen uppfattade som en avvärjningsskada.

Den 23-årige eritrean som ursprungligen häktades tillsammans med 36-åringen berättar att han slog följe med den senare när han var på väg till Skatteverket för att hämta dokument. Han hade just fått permanent uppehållstillstånd och bodde på samma asylboende som gärningsmannen.

23-åringen berättar att 36-åringen "började attackera någon människa" nästan "direkt när de kommit in i butiken". Han säger att han var rädd för att bli attackerad han också och sprang därför därifrån.

I förhören från intensiven uppgav 36-åringen samtidigt vid upprepade tillfällen att han genomförde morden på grund av att han inte fick asyl i Sverige. Migrationsverket hade nämligen beslutat att han skulle avvisas till Italien eftersom han redan fått uppehållstillstånd där.

– Jag kom till Sverige från Eritrea för att få leva i fred, sade han i förhöret.

Vice chefsåklagare Eva Morén vill inte kommentera ärendet vidare förrän hon fattat beslut om åtal.

– Jag kan i det här skedet av utredningen inte ge några kommentarer om bevismaterialet. Arbetet pågår fortfarande intensivt, säger hon.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ledamot i coronakommissionen gillar "Vi stöttar Anders Tegnell" på Facebook.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker som besatt när hon inte får göra som hon vill. Coronafuskande muslimen kräver särbehandling – då reagerar poliserna såhär.0 Plus

Vetenskap

Fisken som vi alla härstammar från. Vår förfader gav oss våra tandförsedda käkar.0 Plus

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Kultur

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0