Fallet Julian Assange

Här talar Julian Assange utanför Ecuadors ambassad: "Detta är inget jag kan glömma"

Publicerad 19 maj 2017 kl 18.23

Utrikes. Wikileaksgrundaren Julian Assange riktade hård kritik mot Sverige när han talade utanför Ecuadors ambassad på fredagskvällen.
– Detta är inget jag kan förlåta, inget jag kan glömma, sade han några timmar efter att utredningen mot honom om misstänkta sexbrott i Sverige lagts ned.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare idag meddelade åklagarmyndigheten i Sverige att förundersökningen mot Wikileaksgrundaren Julian Assange läggs ned. Beslutet togs nästan sju år efter att han först anhölls misstänkt för sexbrott mot två svenska feminister.

– I dag är en viktig seger både för mig och för mänskliga rättigheter. Sju år har jag varit frihetsberövad. Fem år har jag suttit på denna ambassad utan solljus och utan att ha blivit åtalad. Mina barn har växt upp utan mig. Det är inget jag kan förlåta. Det är inget jag kan glömma, sade Assange strax innan klockan 18 svensk tid.

Han riktade hård kritik mot det svenska rättssystemet och dess långa häktningstider.

– Häktning och utlämning utan åtal har blivit ett kännetecken för EU. I Sverige kan man sitta frihetsberövad på obestämd tid. Det finns ingen tidsgräns, påstod han.

Trots att Sverige nu lagt ned utredningen mot Julian Assange har Londonpolisen hotat att gripa honom om han försöker lämna ambassaden.

– Kriget har börjat. Brittisk polis har sagt att de kommer gripa mig oavsett vad. CIA har sagt att jag och andra på Wikileaks saknar rättigheter. Det är oacceptabelt. Wikileaks kommer fortsätta sin verksamhet som vanligt, påpekade han.

– Det är min och alla andras rättighet att söka och få asyl. Brittisk polis ska inte kunna hota gripa mig när utredningen som inledde allt detta har lagts ned.

– Mitt försvarsteam har kontaktat brittiska myndigheter och vi hoppas på en dialog om den bästa vägen framåt, fortsatte Julian Assange och förklarade att han även är villig att uppta en dialog med USA, trots alla hot som kommit från amerikanskt håll.

Assange påpekade vidare att det är en seger att man lyckats få visselblåsaren Chelsea Manning frisläppt 28 år i förtid. Manning greps 2010 efter att ha läckt sekretessbelagda handlingar till allmänheten via just Wikileaks. Han släpptes i onsdags den 17 maj.

– Jag vill tacka FN och dess system för mänskliga rättigheter. Det är den sista utvägen vi har. Jag vill också tacka Ecuador, dess folk och dess asylsystem, samt mina advokater och alla andra som stått vid min sida, sade Julian Assange på balkongen till Ecuadors ambassad.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0