Konflikten Israel-Palestina
Ismail Haniya, ledare för Hamas.

Hamas uppmanar till ny intifada mot "den sionistiska fienden"

Publicerad 7 december 2017 kl 11.05

Utrikes. Nu kommer Hamas svar på Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. "Gör uppror", säger ledaren för den terrorstämplade gruppen.

Gilla artikeln på Facebook

Ismail Haniya, en av frontfigurerna för den Islamiska Motståndsrörelsen, Hamas, uppmanar till en ny intifada mot Israel efter Donald Trumps beslut om Jerusalem.

– Vi ska arbeta för en intifada mot den sionistiska fienden!, sade han under ett tal i Gaza enligt Aftonbladet.

Det var igår som USA:s president meddelade att den amerikanska ambassaden kommer flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Dessutom erkänner USA den omstridda staden som Israels huvudstad.

På torsdagsmorgonen hävdade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att "många" andra länder nu också vill flytta sina ambassader från Tel Aviv till Jerusalem, skriver TT.

Intifada betyder rensning eller uppror på arabiska och har tidigare inneburit våldsamma protester mot Israels ockupationspolitik. 

Den första palestinska intifadan började år 1987 efter att en IDF-lastbil kört ihjäl fyra palestinska arbetare. Under de första 13 månaderna dödades 332 palestinier och 12 israeler. Upproret upphörde inte förrän i samband med att Osloavtalet skrevs under 1993. Den andra palestinska intifadan inleddes den 28 september 2000 efter att Israels dåvarande oppositionsledare Ariel Sharon vid en känslig tidpunkt gjort ett provokativt besök på mosképlatsen i Jerusalems Gamla Stad.

Problemet med de palestinska upproren är att de lätt kan uppfattas som irrationell våldsanvändning och därmed väcka annat än sympatier från omvärlden. Dessutom slår Israel alltid tillbaka hårt.

Det här året är det ett halvt sekel sedan Israel ockuperade östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967. 1980 antog Israel en lag som förklarar östra Jerusalem annekterat, alltså att det officiellt blivit en del av Israel. Men annekteringen är inte internationellt erkänd.

Så sent som i december 2016 fastslog FN:s säkerhetsråd i en resolution att Israels bosättningar på palestinsk mark sedan 1967, inklusive östra Jerusalem, saknar laglig giltighet, och utgör "en flagrant kränkning enligt internationell rätt och ett stort hinder för visionen om två stater som bor sida vid sida i fred och säkerhet", skriver FN på sin hemsida.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0