Brexit
Boris Johnson.

Tidigare borgmästare kan bli Storbritanniens näste premiärminister

Publicerad 25 juni 2016 kl 14.28
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Londons tidigare konservative borgmästare Boris Johnson kan komma att bli Storbritanniens näste premiärminister. Det skriver bland annat Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Johnson är favorit att axla Camerons roll som regeringschef sedan britterna i torsdags röstat nej till att stanna kvar i EU. Han har varit en av lämna-sidans mest kända ansikten.

Boris Johnson var borgmästare i London från maj 2008, då han besegrade Labours sittande borgmästare Ken Livingstone, fram till förra månaden. Han gick till val på frågor som attraherade Londonborna, som att ta krafttag mot ungdomskriminaliteten och ersätta Londons dragspelsbussar med de mer traditionella dubbeldäckarna.

I borgmästarvalet 2012 försökte Livingstone ta tillbaka borgmästarposten, men förlorade återigen mot Johnson. I årets val ställde Johnson inte upp till omval och sedan 9 maj är Sadiq Khan borgmästare, den förste muslim någonsin som lyckats bli borgmästare över en huvudstad i västvärlden.

Foto: Duncan C

Avskydd av vänstern
Boris Johnson tillhör visserligen ingen särskild falang av Konservativa partiet och när han påannonserade sin kandidatur som borgmästare fick han helhjärtat stöd från partiledaren David Cameron. Ändå ser vänstern och vänsterorienterad media med misstro eller till och med avsky på honom.

Ofta gör han politiskt inkorrekta eller andra kontroversiella uttalanden där vänstern ser en möjlighet att kritisera honom. Inför borgmästarvalet 2008 beskrevs han ömsom som "ond", "clown", "rasist" och "hycklare".

SVT, som under folkomröstningen tagit ställning för fortsatt brittiskt EU-medlemskap, skildrar honom som en brittisk motsvarighet till Donald Trump, något den statliga mediejätten tycker är negativt.

– Jag hoppas och ber att vi inte får Boris som premiärminister, säger en britt till SVT.

Inför folkomröstningen målades en över fyra meter hög målning på en gata i Bristol föreställandes Johnson och Trump där de båda ledarna kysser varandra. Målningen har blivit ikonisk för i synnerhet vänsterns motstånd mot Brexit då Trump och Johnson kommit att, på varsin sida om Atlanten, personifiera det brittiska EU-motståndet.

Målningen i Bristol är inspirerad av en målning som gjordes på Berlinmuren 1979 där dåvarande sovjetledaren Leonard Brezhnev kysser DDR-ledaren Erich Honecker.

Boris Johnson som gäst i "Top Gear".

Älskad av folket
Enligt de brittiska journalisterna Sonia Purnell och Andrew Gimson, som båda gett ut varsin biografi som handlar om Boris Johnson, är den konservative och folklige politikern älskad hos det brittiska folket.

"Den mest icke-konventionelle, ändå tilltalande politikern, sedan Tony Blair", skriver Purnell och lägger till att han "älskas av miljoner och erkänns av alla".

"Folk älskar honom därför att han får dem att skratta", konstaterar Gimson. Andra författare skriver att Johnson, även om han avskys av vänsterradikala, har förmågan att tilltala den breda brittiska allmänheten.

Även om det långtifrån är klart att Johnson tar över lutar mycket åt det då det brådskar att hitta någon som kan ersätta Cameron. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade igår att han omedelbart vill påbörja förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. David Cameron har sagt att han är fel person att ansvara för de förhandlingarna och därför vill avgå så snart det är möjligt.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Utrikes

Tyskland: Vaccin kan vara klart till hösten

Kan sättas in snart, enligt smittskyddsmyndighet.. Tyskland har börjat planera för hur vaccinet ska fördelas.0 

Miljardären lägger ännu ett årtioende bakom sig. Men Soros kulturmarxistiska livsverk har kanske aldrig varit så hotat som idag.0 

Pingvinerna fler än man tidigare trott

Isarnas kejsare frodas på Antarktis.. Nya kolonier upptäckta med hjälp av satellit.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0