Brexit
Boris Johnson.

Tidigare borgmästare kan bli Storbritanniens näste premiärminister

Publicerad 25 juni 2016 kl 14.28
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Londons tidigare konservative borgmästare Boris Johnson kan komma att bli Storbritanniens näste premiärminister. Det skriver bland annat Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Johnson är favorit att axla Camerons roll som regeringschef sedan britterna i torsdags röstat nej till att stanna kvar i EU. Han har varit en av lämna-sidans mest kända ansikten.

Boris Johnson var borgmästare i London från maj 2008, då han besegrade Labours sittande borgmästare Ken Livingstone, fram till förra månaden. Han gick till val på frågor som attraherade Londonborna, som att ta krafttag mot ungdomskriminaliteten och ersätta Londons dragspelsbussar med de mer traditionella dubbeldäckarna.

I borgmästarvalet 2012 försökte Livingstone ta tillbaka borgmästarposten, men förlorade återigen mot Johnson. I årets val ställde Johnson inte upp till omval och sedan 9 maj är Sadiq Khan borgmästare, den förste muslim någonsin som lyckats bli borgmästare över en huvudstad i västvärlden.

Foto: Duncan C

Avskydd av vänstern
Boris Johnson tillhör visserligen ingen särskild falang av Konservativa partiet och när han påannonserade sin kandidatur som borgmästare fick han helhjärtat stöd från partiledaren David Cameron. Ändå ser vänstern och vänsterorienterad media med misstro eller till och med avsky på honom.

Ofta gör han politiskt inkorrekta eller andra kontroversiella uttalanden där vänstern ser en möjlighet att kritisera honom. Inför borgmästarvalet 2008 beskrevs han ömsom som "ond", "clown", "rasist" och "hycklare".

SVT, som under folkomröstningen tagit ställning för fortsatt brittiskt EU-medlemskap, skildrar honom som en brittisk motsvarighet till Donald Trump, något den statliga mediejätten tycker är negativt.

– Jag hoppas och ber att vi inte får Boris som premiärminister, säger en britt till SVT.

Inför folkomröstningen målades en över fyra meter hög målning på en gata i Bristol föreställandes Johnson och Trump där de båda ledarna kysser varandra. Målningen har blivit ikonisk för i synnerhet vänsterns motstånd mot Brexit då Trump och Johnson kommit att, på varsin sida om Atlanten, personifiera det brittiska EU-motståndet.

Målningen i Bristol är inspirerad av en målning som gjordes på Berlinmuren 1979 där dåvarande sovjetledaren Leonard Brezhnev kysser DDR-ledaren Erich Honecker.

Boris Johnson som gäst i "Top Gear".

Älskad av folket
Enligt de brittiska journalisterna Sonia Purnell och Andrew Gimson, som båda gett ut varsin biografi som handlar om Boris Johnson, är den konservative och folklige politikern älskad hos det brittiska folket.

"Den mest icke-konventionelle, ändå tilltalande politikern, sedan Tony Blair", skriver Purnell och lägger till att han "älskas av miljoner och erkänns av alla".

"Folk älskar honom därför att han får dem att skratta", konstaterar Gimson. Andra författare skriver att Johnson, även om han avskys av vänsterradikala, har förmågan att tilltala den breda brittiska allmänheten.

Även om det långtifrån är klart att Johnson tar över lutar mycket åt det då det brådskar att hitta någon som kan ersätta Cameron. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade igår att han omedelbart vill påbörja förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. David Cameron har sagt att han är fel person att ansvara för de förhandlingarna och därför vill avgå så snart det är möjligt.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

SD tar avstånd från Ungern och Polen

Åkessons kovändning efter vänsterliberala kritiken.. "Uppenbart att Ungern är på väg utför demokratiskt."0 

Otäcka filmer visar USA:s förfall

Stadsbilden jämförs med en zombieapokalyps.. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

EU-revisorer slår larm i rapport. Illegal invandring främjas snarare än motverkas.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0