Hanif Bali: Pågår en "arabisering" i Sverige

Publicerad 18 februari 2020 kl 11.44

Inrikes. I centrala Ronneby är arabiska huvudspråk på flera förskolor. Detta leder bland annat till att personalen har svårt att kommunicera med barnen. "Arabisering", skriver M-riksdagsledamoten Hanif Bali.

Gilla artikeln på Facebook

Det är nyheten om att arabiska numera är huvudspråk på flera förskolor i Ronneby i Blekinge, vilket P4 Blekinge rapporterade om förra veckan, som fått M-politikern Hanif Bali att reagera.

På sex av de nio förskolor som ligger i Ronneby centrum har mellan 60- 89 procent av barnen annat modersmål än svenska, enligt SR.

En av skolorna är Skogsgläntans förskola. Där pratar en majoritet av barnen arabiska.

Detta beror på att invandrare tenderar att bosätta sig i samma områden och därmed behålla sin kultur och språk.

Men personalen har svårt att kommunicera med barnen. Även föräldrarna talar ofta inte svenska. Skolorna har därför fått ta in "nystartsjobbare" för att kunna prata med barnen.

– Ibland när det uppstår konflikter så kan det bli problem, det är väl kanske en utmaning, säger rektorn Monica Berggren till P4 Blekinge.

Men utvecklingen har pågått under längre tid. 2016 rapporterade till exempel SVT att inte en enda elev på Rosengårdsskolan i Malmö har svenska som förstaspråk, och så hade det varit i 14 år.

"När man varnat för detta tidigare så hoppade alla tyckonom brf-invandrare fram och yrade om hur himla bra det är att vara tvåspråkig. Pursvenskar yrade om om att deras Joe & Juicesnubbe bara pratade engelska osv. Nu är vi framme; Arabisering", skriver Hanif Bali på Twitter om den senaste SR-nyheten.


Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Kungen håller tal till nationen i SVT

"Konungens hälsning till Sverige" sänds ikväll.. Talet kommer från Stenhammars slott i Södermanland, där kungaparet befinner sig.0 

SCB börjar publicera antal döda dag för dag

Frångår sina tidigare rutiner för publicering av statistik.. Anledningen är att alla som dör på grund av covid-19 inte registreras med rätt dödsorsak. 0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0