Sexbrottsanklagelserna i SD
Hanna Wigh, fd SD.

Hanna Wigh: "Stort misstag" att berätta om övergreppet

Publicerad 28 september 2017 kl 15.15

Inrikes. Hanna Wigh, som lämnat Sverigedemokraterna i protest mot bland annat påstådda sexuella trakasserier inom partiet, säger nu att det var "ett stort misstag" att berätta om sin partikollegas sexövergrepp, rapporterar Expressen.

Dela artikeln

Det är i en ny intervju med Expressen som Hanna Wigh beklagar sig över att debatten kommit att fokusera på det enskilda sexuella övergrepp som hon säger sig ha blivit utsatt för i riksdagen av en partikollega.

Den utpekade partikollegan är enligt flera SD-källor med god insyn Jimmie Åkessons högra hand Linus Bylund.

Till Kalla fakta har Wigh tidigare sagt att riksdagsmannen tvingade sig på henne, tog tag om hennes hals och förde in ett finger mellan hennes ben.

Linus Bylund nekar till brott och hävdar att händelsen, som Hanna Wigh aldrig själv polisanmälde, inte har inträffat.

Men efter att övergreppet polisanmälts av Sverigedemokraterna och polisens sexualbrottsutredare kontaktat Wigh, ångrar hon sig.

Enligt Expressen säger Wigh nu att det var "ett stort misstag" att berätta om händelsen och att det "spelar Sverigedemokraterna i händerna".

– När jag valde att berätta om detta såg jag mer till hela bilden. Det blir ett stort fokus på en enskild persons handlingar, i stället för att vi pratar om problematiken som finns inom Sverigedemokraterna som helhet, säger hon till tidningen.

Wigh hävdar att det finns ett "systematiskt grundfel" inom Sverigedemokraterna som partiet behöver hantera.

Redan på tisdagen, dagen efter att Hanna Wigh släppte sina anklagelser i TV4 Kalla fakta, inleddes en förundersökning om sexbrott sedan SD lämnat in sin anmälan. På onsdagen kontaktades Wigh av utredarna.

Men än så länge finns det ingen ny information i ärendet, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"När det finns ny information att lämna kommer den att publiceras på Åklagarmyndighetens webbplats", skriver myndigheten.


Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur