SVT-inslaget om Australien
SVT ljög i onsdags kväll i ett nyhetsinslag om invandring.

Här är bevisen – så ljuger SVT om invandringspolitiken

Publicerad 15 maj 2015 kl 15.04

Media. I ett inslag i Rapport i onsdags påstod SVT att Australiens hårda tag för att stoppa illegal invandring inte fungerar. Men det stämmer inte, visar Fria Tiders granskning.
– Du har möjlighet att anmäla det till Granskningsnämnden, säger SVT:s nyhetschef Ulf Johansson.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i en nyhetssändning i onsdags kväll som den statliga mediejätten sände ett propagandainslag där man spred felaktiga uppgifter om Australiens invandringspolitik.

Bakgrunden är att Australiens premiärminister Tony Abbott den senaste tiden uppmanat EU att ta Australien som föredöme och stoppa strömmen av illegala invandrare över Medelhavet. Han har dessutom sagt att det är det enda sättet för att få slut på båtförlisningarna och massdöden på havet.

Så ljuger SVT
I SVT-inslaget påstås bland annat att "båtflyktingarna till Australien har inte blivit färre" med den tuffare politik som Australien infört. Men statistik som finns offentligt tillgänglig på internet bevisar att det påståendet är en lögn. Istället visar statistiken motsatsen, att den australiska invandringspolitiken på ett mycket effektivt sätt satt stopp för strömmen av illegala invandrare och att den samtidigt räddat hundratals människoliv.

När Stillahavslösningen, som politiken kallas, infördes 2001 sjönk antalet illegaler som försökte ta sig till Australien från 5.516 det året till endast en ensam båtmigrant året därpå. 2007 rev den nya vänsterregeringen upp politiken eftersom den ansågs "inhuman" och de nästkommande åren ökade antalet illegaler som försökte ta sig till Australien lavinartat – 2013 nådde den en toppnotering på över 20.000 illegala båtinvandrare det året.

Kostar människoliv
Men i den vänsterliberala invandringspolitikens spår följde också massdöd. Mellan åren 2002 och 2008 finns det inga uppgifter alls om att några invandrare omkommit i sina försök att ta sig till Australien för att leva på bidrag där, enligt offentlig statistik. Men med ett drygt år av mer "human" invandringspolitik började invandrare återigen att drunkna på havet på väg till Australien.

I oktober 2009 omkom över hundra illegaler när deras båt förliste och innan 2010 var slut hade den nya vänsterpolitiken kostat närmare 300 människor livet sedan de dukat under i vågorna. Anledningen är att den mer tillåtande invandringspolitiken helt enkelt uppmuntrar både illegaler och människosmugglare att ge sig ut på livsfarliga båtfärder.

Sedan ABC gjorde det TV-inslag från 2013 som SVT använde sig av har Australien återigen bytt regering och skärpt sin invandringspolitik – rejält. I februari i år förklarade den nya regeringen stolt på sin hemsida att det hade gått 200 dagar utan att en enda båt med illegala invandrare anlänt till Australien. Enligt den australiska regeringen beror detta på att man sänt ut en tydlig signal om att inga illegala invandrare som försöker ta sig till Australien med båt kommer att få stanna i landet. Människosmugglarna har därför tvingats ge upp sin verksamhet, menar man.

SVT försvarar sig
När Fria Tider Plus under fredagen konfronterar SVT:s nyhetschef Ulf Johansson och frågar honom varför SVT ljuger i sitt reportage blir det hånfulla svaret på flera av frågorna att tidningen kan vända sig till Granskningnämnden om man är missnöjd.

– Vi har gjort vanlig research och vi anser att vi har belägg för det vi påstår, säger han till Fria Tider Plus.

Men vad är det för belägg, vad är det för källor ni använt er av?
– Jag säger att vi har gjort research och vi anser oss ha belägg för det, om du anser att något är fel så har du möjlighet att anmäla det till Granskningsnämnden om du vill.

Ulf Johansson vill i intervjun inte svara på frågan om var SVT drar gränsen när man gör vänsterpolitiska reportage av den här typen eller om han anser att det är okej att ljuga för TV-tittarna.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Media

Kritiken mot att Chang Frick fick vara med i SVT

Anne Ramberg och Annika Strandhäll rasar.. "Upplåter tid i TV för en aggressiv man från en värdelös nyhetssajt."0 

Vändningen: Only Fans stoppar inte porr

Sajten river upp sitt beslut.. Uppger sig ha fått "försäkringar" från bankerna.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0