Rasismen på Ikea

Här är "rasistiska" bilden i Ikea-katalogen som Ikea inte vill att du ska se

Publicerad 27 oktober 2020 kl 11.13

Media. Ikea har begärt att medier inte återpublicerar den "rasistiska" bild ur Ikea-katalogen som möbeljätten nyligen stoppade. Det rapporterar Quartz.

Dela artikeln

Affärsmagasinet, som förra veckan var först med att rapportera om den stoppade katalogen, har följt Ikeas order om att inte publicera bilden. Ett fåtal medier har emellertid trotsat uppmaningen för att låta läsarna se vad hela debatten handlar om.

Ikea har varit snabba med att byta ut den rasistiska bilden i sina Ikea-kataloger på hemsidan, men katalogen med den kontroversiella bilden finns kvar hos en handfull externa elektroniska katalogtjänster i olika länder. Bilden visar en svart man med en t-tröja som har trycket "45678" på ryggen, något som av vissa uppfattats som rasisiskt då det kan ses som serienumret för en intagen på en anstalt.

Siffrorna på t-tröjan uppges bara vara en "designdetalj" utan djupare innebörd. Tröjor med sifferkombinationen finns bland annat i vissa onlineshoppar som exempeltryck där användarna själva kan fylla i en text som de vill ha tryckt på sin tröja.

Nästa års utgåva av Ikea-katalogen, som globalt trycks i omkring 200 miljoner exemplar, skulle ha börjat distribueras i augusti i år. Men efter att den påstått rasistiska bilden upptäckts återkallades katalogen i sista stund för att korrigeras. Enligt en talesman för Ikea behöver inte alla kataloger tryckas om från grunden, istället rivs ett blad, sidorna 133 och 134, i de limbundna katalogerna ut och ersätts med ett nytt.

Quartz konstaterar att återkallandet och ombindandet av de 200 miljoner katalogerna, som är på nästan 300 sidor, tycks gå stick i stäv med Ikeas policy om att minska sin klimatpåverkan. Det beräknas dessutom kosta en hel del pengar, även om Ikea inte velat avslöja hur stora summor det handlar om.

Arbetet med en Ikea-katalog uppges ta ungefär ett år, och Quartz skriver att det förmodligen är George Floyds död i våras som fått Ikea att tänka om. En bild som för ett år sedan sågs som icke-kontroversiell av Ikea uppfattas idag istället som rasistisk i ljuset av Black lives matter, den våldsamma antivita rörelse som Ikea stöder ekonomiskt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.