Rasismen på Ikea
Den aktuelle afrikanen finns även med i den svenska katalogen, men utan siffror på tröjan.

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

Publicerad 26 oktober 2020 kl 21.41

Utrikes. Ikea har dragit tillbaka sin katalog för 2021. Anledningen är att en bild i katalogen visar en afrikan iklädd en tröja med siffror på ryggen, vilket anses vara rasistiskt. Den kontroversiella sidan ska nu rivas ut ur samtliga kataloger.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Business Insider var det en Ikea-anställd som slog larm om att tröjan som afrikanen bär pryds av en sifferkombination (45678).

Enligt medarbetaren påminner siffrorna om serienummer som intagna på fängelser har på kläderna.

Ikea meddelar i ett uttalande att siffrorna "endast var avsedda som en designdetalj". Efter att ha granskat saken kom den svenska möbeljätten dock fram till att fotot kunde leda till en "negativ tolkning och förstärka negativa stereotyper".

"Vi är djupt ledsna", uppger en företrädare för Ikea för Business Insider.

Enligt företaget kommer inte katalogen att göras om – istället ska den sidan med afrikanen helt enkelt rivas ut.

Expressen rapporterar att samma afrikan även finns i den svenska utgåvan av 2021 års katalog, som innehåller en lång rad mångfaldsbilder. I fotot i den svenska katalogen har afrikanen dock inga siffror på sin tröja.

Ikea grundades av den tidigare högermannen Ingvar Kamprad men har på senare år profilerat sig om ett öppet politiskt korrekt företag.

– Våra värderingar är allt som Fria Tider inte är, deklarerade Ikeas presschef Jakob Holmström i en intervju med Metro i juli 2017.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

UD hade fullt upp med annat. Prioriterade att flyga hit kriminella afghaner från Afghanistan – lämnade svenska Eva att dö utomlands.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.