Kaplanaffären

Här äter Mehmet Kaplan middag med muslimska extremister

Publicerad 14 april 2016 kl 14.59
Av Mattias Albinsson

Politik. På bilder som laddats upp på Facebook syns hur Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) äter middag tillsammans med islamister och andra turkisk-muslimska extremister.

Gilla artikeln på Facebook

Bilderna är tagna under en så kallad iftarmiddag förra sommaren som Kaplan vid minst ett tillfälle avnjöt tillsammans med extremister. Iftar är den måltid som muslimer äter efter solens nedgång varje dag under den muslimska fastemånaden ramadan.

I sällskapet syns bland andra Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för turkiska riksförbundet i Sverige som uppmärksammats för att han under en demonstration på Sergels torg ropat; "de armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna!". Armenier är en kristen folkgrupp som bland annat finns i Turkiet.

En annan person som syns på bilderna är Ilhan Sentürk, ordförande för "Grå vargarna" i Sverige. Grå vargarna är en turkisk fascistisk organisation, bland annat känd för sitt attentat mot påve Johannes Paulus II 1981. Mehmet Ali Ağca, medlem i Grå vargarna, sköt då påven i magen utanför Peterskyrkan i Rom. Påven överlevde och förlät senare attentatsmannen.

Bilderna på Kaplan tillsammans med islamister och turkiska fascister har på nytt gjort att människor i sociala medier kräver hans avgång. Många är dessutom kritiska till att mediedrevet uteblir mot Kaplan, som är miljöpartist, medan det för borgerliga statsråd i Fredrik Reinfeldts regering räckte med att inte betala TV-licensen för att tvingas avgå.

Det 44-åriga statsrådet har tidigare uppmärksammats för sina kontroversiella uttalanden till stöd för islamism och muslimsk extremism. Sommaren 2014, innan han tillträdde som minister, jämförde han terrorister som reser från Europa för att kriga för Islamiska staten med de svenskar som deltog som frivilliga i Finska vinterkriget för att försvara landet från en rysk invasion.

Kaplan har i ett skriftligt pressmeddelande nu tagit avstånd från de extremistiska grupper han sågs äta middag tillsammans med.

"Jag deltar på många olika tillställningar, seminarier och middagar som arrangeras av olika organisationer. I juli 2015 var jag, tillsammans med representanter från det turkiska civilsamhället, inbjuden av företagarföreningen Tumsiad Sverige som en av ett 50-tal gäster för att fira Iftar", skriver han och fortsätter:

"Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet."


Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0