Abdulahi går fram till kassan med bananen.

Här köper Abdulahi en banan efter våldtäkten

Publicerad 22 mars 2020 kl 21.26

Inrikes. Afrikanen Abdulah köpte en banan efter att ha våldtagit en medvetslös kvinna och stulit hennes mobil- och bankkort. Nu har han dömts till utvisning, men är välkommen tillbaka till Sverige om 10 år.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Bild från övervakningskamera när Abdulahi försökte använda kvinnans bankkort.

Tidigt på morgonen den 29 september 2019 i Göteborg blev en kvinna våldtagen analt och vaginalt, av Abdulahi, född 1998. Kvinnan blev även bestulen på sina tillhörigheter när hon låg medvetslös.

Våldtäkten skedde på en uteservering intill vattnet vid Packhusplatsen, skriver Göteborgs-Posten.

Våldtogs och förlorade värdesaker

Kvinnan har under förhör berättat att hon under natten var på rockklubben "Sticky Fingers", träffade vänner och drack öl. Hennes sista minnesbilder är att hon hade kontakt med en vän, via appen Messenger, och att hon dansade. Medvetslös vaknade hon av att en svart man, som hon aldrig träffat tidigare, penetrerade henne.

Hon låg på rygg när han var över henne och våldtog henne. Efter att hon vaknat till och förstod vad som pågick puttade hon bort mannen och märkte att hon var på ett trädäck vid vattnet. Mitt i chocktillståndet och förvirringen letade hon efter sina saker. Hon upptäckte att endast handsprit fanns kvar i hennes väska.

Hennes mobil, kontokort och ID-kort, cigaretter och kondomer var borta. När hon frågade den svarte mannen om var hennes tillhörigheter fanns påstod han att han inte var den som hade tagit sakerna. Han var lite arg och arrogant när hon tog på sig kläderna och lämnade platsen, enligt kvinnan.

Ringde polis och spärrade bankkortet

Samtidigt som han gick mot Lilla bommen tog hon sig till en buss och åkte hem. Enligt henne var klockan då cirka sju på morgonen. Hemma fick hon låna en väns mobil och ringde polisen samt spärrade sitt bankkort. Kvinnans kontokortshistorik visade att bankkortet spärrades klockan 07:33 och hade sist använts klockan 03:03, på "Sticky Fingers".

Polisen kom och hon åkte med för att peka ut brottsplatsen. Efter att hon pekat ut var våldtäkten skett kördes hon till sjukhuset där gynekologisk undersökning gjordes.

Köpte banan efter våldtäkten

Drygt en timme efter våldtäkten, klockan 08:11, gick Abdulahi in på 7-Eleven och försökte använda kvinnans bankkort, utan att lyckas. Några minuter senare återvände han till butiken och köpte en banan kontant. Via butikens övervakningsbilder kunde polisen identifiera Abdulahi.

Smärtor och skador

Rättsintyg och fotografier visar att kvinnan hade rodnader på halsen, spridda rivmärken på nedre delen av högra låret, skrapsår på höger knä, sprickbildningar i mellangården ner mot ändtarmens mynning och intorkat blod runt ändtarmens mynning.

Abdulahi har under polisförhör sagt att han aldrig sett kvinnan och varken haft samlag med henne eller tagit hennes saker. Han erkänner att han försökt använda kvinnans bankkort men påstår att han fick kortet från två andra personer.

Polisen hittade bevis

På trädäcket hittade polisen två använda kondomer, misstänkta besudlingar och kvinnans trosor. Abdulahis sperma fanns på kvinnans trosor och båda analproven samt besudling på trädäcket matchar Abdulah. Båda kondomerna från brottsplatsen matchar med både kvinnans och Abdulahs DNA.

Gärningsmannens bakgrund

Allmänna handlingar visar att Abdulah är medborgare i Etiopien, medan belastningsregistret antecknar att han är medborgare i Somalia och har tolkbehov på somaliska.

Abdulahi förekommer sedan tidigare under ett avsnitt i belastningsregistret efter att han dömts, av Göteborgs tingsrätt, i oktober 2019 för stöld, ringa stöld, försök till stöld, narkotikabrott samt ringa narkotikabrott. Straffet blev en månads fängelse. Fängelsestraffet ansågs som verkställt eftersom han redan varit frihetsberövad.

Ett yttrande från Migrationsverket till tingsrätten visar att Abdulahi är registrerad som medborgare i Etiopien i centrala utlänningsdatabasen. Han kom till Sverige år 2015 "av politiska skäl". Hans asylansökan avslogs i november 2016 och beslut om utvisning gjordes. I oktober 2018 avslogs hans ansökan om uppehållstillstånd via gymnasielagen.

Fängelsestraff och utvisning

Den 19 december 2019 meddelade Göteborgs tingsrätt domen. Abdulah dömdes för våldtäkt och försök till bedrägeri, men friades från grov stöld. Straffet blev två år och nio månaders fängelse samt tio års utvisning. Han ska även betala 115.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Överklagade

"Abdulahi har yrkat att hovrätten ogillar åtalet såvitt avser våldtäkt samt skadeståndsanspråket och utvisningsyrkandet, i andra hand lindrar straffet. Åklagaren och målsäganden har motsatt sig ändring av tingsrättens dom", skriver hovrätten.

Den 13 februari 2020 meddelade Hovrätten för Västra Sverige att tingsrättsdomen fastställs.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.