Ryska coronahjälpen

Här landar nödhjälpen från Putin i New York

Publicerad 2 april 2020 kl 17.09

Utrikes. En stor rysk hjälpsändning med sjukvårdsutrustning och skyddskläder för att bekämpa covid-19 landade på onsdagen på JFK-flygplatsen i New York, rapporterar CNN.

Gilla artikeln på Facebook

Den ryska FN-delegationen uppger via Twitter att hjälpsändningen ska "stödja lokala myndigheter och sjukhus i deras livsviktiga arbete mot spridningen av coronaviruset".

Sändningen inkluderar personlig skyddsutrustning såsom skyddsmasker och handsprit, men också respiratorer, uppger en talesman för amerikanska UD för CNN. Enligt New York Times handlar det om 60 ton utrustning från Ryssland.

USA:s hälsomyndighet kommer samtidigt att godkänna allt materiel för omedelbar användning i vården, enligt talesmannen.

Förra månaden bad amerikanska UD sina diplomater att fråga runt i världen efter liknande material, men uppgav då att de inte tänkte fråga Ryssland. Men nu ser det ut som att Donald Trump har kört över sitt eget utrikesdepartement i den frågan.

Den ryska hjälpsändningen kommer nämligen bara några dagar efter att Vladimir Putin och Donald Trump talat på telefon, enligt CNN. I utskriften av samtalet nämndes inget om någon hjälpsändning, men Trump kommenterade efteråt sändningen såhär:

– Ryssland skickade oss en väldigt, väldigt stor flygsändning med saker, medicinskt utrustning, vilket var väldigt snällt av dem.

Ryssland har också skickat flera flyglaster med humanitär hjälp till Italien för att stoppa spridningen av coronavirus. Sändningen har exponerat EU:s misslyckande med att erbjuda smidig hjälp till medlemsstater i kris och inneburit en publicitets­framgång för Putin både utomlands och på hemmaplan, skriver New York Times.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus