Ryska coronahjälpen
Ryssland skickade totalt nio plan och 180 militära sjukvårdare och specialister i smittskydd vid biologisk krigföring.

Ryssland skickar hjälp när Frankrike stjäl vårdmateriel på väg till Italien

Publicerad 3 april 2020 kl 12.10

Utrikes. Medicinsk skyddsutrustning till sjukhusen i Italien som göteborgsföretaget Mölnlycke skickat har nu beslagtagits av Frankrike, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt fortsätter tonvis med ryska hjälpsändningar att landa i Italien – som flygs in direkt i landet med militära transportplan.

Gilla artikeln på Facebook

Det svenska företaget Mölnlycke health care har fått miljontals ansiktsmasker och gummihandskar stulna av franska myndigheter, när de var på väg till de värst drabbade länderna Italien och Spanien. Det uppger företagets vd Richard Twomey för Sveriges Radio.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger han.

Polen har stängt sin gräns mot Tjeckien vilket gör att företagets fabrik i Polen står still, där medicinsk utrustning tillverkas som var ämnad att användas vid bland annat operationer i Sverige.

Men medan EU-länderna bråkar har Ryssland skickat ett stort antal lastbilar fyllda med skyddsutrustning och respiratorer till de värst drabbade delarna av Italien. Tillsammans med utrustningen har Moskva skickat 180 militära sjukvårdare och specialister inom smittskydd vid biologisk krigföring.

Men alla är inte positiva till att Ryssland räddar liv i Europa. Neokonservativa Wall Street Journal har exempelvis lyckats hitta en pensionerad Nato-general från kalla kriget som anser att Ryssland "utnyttjar" Italiens svåra situation.

– Ryssarna var väldigt snabba med att dra fördel av den här situationen. Ändå är det väldigt tråkigt att se hur vår tragedi utnyttjas för propaganda­ändamål, säger Vincenzo Camporini, tidigare militär stabschef, till WSJ.

Ryssland har inte själva drabbats särskilt hårt av coronaviruset, vilket enligt DN:s Moskva-korrespondent Anna-Lena Laurén beror på att ryssarna inte accepterar att folk går omkring och sprider smitta eller skickar sina snoriga barn till skolan. Ett beteende som anses acceptabelt i Sverige och flera andra västländer.

"Ett feberfritt och piggt barn vars enda problem är en rinnande näsa skickas hem utan prut", klagade Lauren nyligen i DN. "Ryska föräldrar utövar helt oblygt social kontroll. Omsorgen om att ens eget barn inte ska bli sjukt är betydligt viktigare än finkänslighet."

Om Ryssland helt slipper ett större coronautbrott återstår att se. Men oavsett vilket tror Ruslan Pukhov, en Moskvabaserad analytiker som uttalar sig i Wall Street Journal, inte att Vladimir Putins beslut att skicka nödhjälp till Italien kommer att tas emot negativt i Ryssland eller utnyttjas av oppositionen där.

– Det mest sannolika är att det ger upphov till en känsla av stolthet i Ryssland, säger han.

Och när New York Times frågar Kreml-talesmannen Dmitry Peskov om Ryssland nu förväntar sig att Italien ska försöka lyfta EU-sanktionerna mot landet, avfärdar han hela frågan som absurd.

– Vi pratar inte om några villkor eller kalkyler eller förhoppningar här. Italien är verkligen i behov av betydligt bredare hjälp, och det som Ryssland bidrar med är fullt hanterbart.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.