LJUG: DN framställde det som att Bashar al Assad erkänt att regeringen har dödat civila den 21 augusti i år. I själva verket sade den syriske presidenten att han känner smärta när han tänker på de som dött hittills i konflikten.

Här ljuger DN om gasattacken i Syrien

Publicerad 19 september 2013 kl 22.40

Politik."Assad ångrar attacken" var rubriken på en kontroversiell artikel som tidningen Dagens Nyheter publicerade den 8 september, om gasattacken mot civila i Syrien. Nu visar ett videoklipp på Youtube att DN har hittat på de citat som tillskrevs Syriens president Bashar al Assad i artikeln.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens Nyheter, vars chefredaktör Peter Wolodarski öppet förespråkar en våldslösning på konflikten i Syrien, inledde sin artikel om gasattacken i Ghouta utanför Damaskus med följande ingress:

"Syriens president Bashar al-Assad säger i en intervju att han ångrar attacken mot civila den 21 augusti men att han aldrig har använt kemiska vapen".

I det CBS-inslag som DN angav som källa visades emellertid aldrig några klipp från intervjun med Assad. Istället bestod CBS-inslaget, som nu är nedtaget från webben, av en telefon­intervju med CBS-journalisten Charles Peete, som var den person som genomförde intervjun med Bashar al Assad. I intervjun säger Peete, utan att specificera sig närmare, att han har frågat den syriske presidenten om han känner någon ånger (remorse) för attackerna mot civila i landet och att Assad då "tycktes acceptera ett visst ansvar" för att civila förluster har uppkommit i konflikten.

I DN ville man dock framställa det som att man citerade direkt från Bashar al Assad:

"På frågan om han inte 'ångrade attacken', som dödade hundratals civila, svarade al-Assad 'det är klart att jag gör'", ljög DN och länkade till CBS-inslaget som då inte längre fungerade.

Det syriska regeringskansliet har själva släppt en video där den verkliga ordväxlingen visas. Hela intervjun kan ses bland annat här.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Historikern Christopher Lasch hjälper oss förstå explosiva läget efter USA-valet.0 Plus

Vetenskap

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

570 miljoner år gamla fossil upptäckta på Grönland. 30 miljoner år äldre än då djuren anses ha uppstått.0 

Kultur