Här släpas skrikande kvinnan ut ur riksdagen

Scrolla för video...

Publicerad 14 februari 2024 kl 12.23

Inrikes. Kaos har präglat dagens utrikespolitiska debatt i riksdagen, som upprepade gånger störts av Palestinaaktivister från läktaren.

Dela artikeln

Det började när utrikesminister Tobias Billström (M) läste upp regeringens utrikesdeklaration.

När han pratade om att regeringen står bakom "Israels rätt att försvara sig" började en kvinnlig åhörare att skrika högljutt om att Israel begår folkmord och att 13.000 barn dödats i Gaza sedan i oktober.

Kvinnan fick en brysk tillrättavisning av talmannen Andreas Norlén och fördes ut av vakter.

Bara en kort stund senare fick Norlén åter kalla på vakterna fler en grupp andra åhörare började skandera: "Alla ser och alla hör hur barn i Gaza dör."

– Det är inte tillåtet och inte förenligt med demokratiska principer att störa riksdagens sammanträde, dundrade talmannen.

Ännu en störning ägde rum när Aron Emilsson (SD) talade om Israel och en person på läktaren ropade att "Israel bedriver folkmord".

Enligt SVT har minst fem personer gripits av säkerhetsvakter och har överlämnats till polis misstänkta för störande av misstänkta för störande av förrättning. Minst en är fortsatt gripen misstänkt för våldsamt motstånd.

Ekots politikreporter Ci Holmgren säger att hon inte har hört att det någonsin hänt att det skett tre avbrott i en debatt i riksdagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.