Islamiska staten
Det är drygt 30 mil mellan Islamiska statens kalifat i Libyen och den grekiska ön Kretas sydkust.

Här styr IS – 30 mil från Europa

Publicerad 16 februari 2015 kl 11.30

Utrikes. Islamiska staten har upprättat ett kalifat i norra Libyen, bara 30 mil från Europa, något som oroar i inte minst Italien.

Gilla artikeln på Facebook

Det är inte bara i Syrien och Irak som Islamiska staten sprider skräck. I efterdyningarna av det kaos och inbördeskrig som EU och USA lämnade efter sig i Libyen 2011 har den fruktade terrogruppen vunnit mark även i Libyen. I norra delen av landet, med staden Derna som huvudstad, har IS upprättat ett muslimskt kalifat.

Igår släppte terrorgruppen ett videoklipp där man kallblodigt mördade 21 kristna kopter från Egypten, samtidigt som man läste upp ett förnyat islamistisk hot riktat mot Europa.

– Igår såg ni oss på en höjd i Syrien. Idag är vi söder om Rom, i Libyen! utropade den maskerade bödeln medan han höll en blodig kniv i handen, skriver italienska Ansa.

Det blodiga massmordet på de kristna kopterna utfördes nere vid Medelhavets strand, 30 mil åt nordost ligger den grekiska ön Kreta och 80 mil åt nordväst den italienska ön Sicilien.

IS videoklipp har mötts med avsky i Egypten och idag på morgonen gav sig även Egypten in i kriget mot terrorgruppen och utförde ett antal bombräder mot IS ställningar i norra Libyen, skriver The Independent. Många egyptier tycker att regeringen varit alldeles för handlingsförlamad och inte agerat tillräckligt kraftfullt mot IS, och de senaste dagarna har flera demonstrationer hållits i Egypten.

Även i Italien överväger man en förnyad militär insats i Libyen för att få ett slut på Islamiska statens terror och kanske inte minst för att försöka stävja den våg av migranter som varje dag ger sig ut på havet undan den kaotiska situationen i landet.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.