HD friar lärare för bröstskämt

Publicerad 10 juli 2024 kl 10.58

Lag & Rätt. En lärare dömdes av tingsrätten och hovrätten för sexuellt ofredande efter att ha skämtat om bröst. Men nu frias han av Högsta domstolen.

Dela artikeln

Under en lektion provade en 15-årig elev ett tyngdlyftarbälte som en klasskamrat hade med sig genom att spänna fast det utanpå sin tröja.

När läraren såg detta sade han: "Oj, vilka stora bröst du fick nu."

Tingsrätten och hovrätten dömde läraren för sexuellt ofredande till dagsböter. Högsta domstolen gör dock en annan bedömning och frikänner läraren.

För att någon i ett fall som det aktuella ska dömas för sexuellt ofredande krävs att gärningen har haft en tydlig sexuell inriktning eller prägel. Enligt HD framstår lärarens kommentar som en spontan reaktion på vad som hände och innefattade inte någon annan sexuell koppling än att det avsåg just elevens bröst. Uttalandet var enligt domstolen opassande och olämpligt, men ansågs inte ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel att det faller inom det straffbara området.

– Brottet sexuellt ofredande är utformat så att inte varje uttalande med sexuell anknytning som är olämpligt eller klandervärt omfattas av straffansvaret. I rättsordningen finns andra regler än straffbestämmelser för att motverka att enskilda utsätts för olämpliga och klandervärda ageranden. Till exempel finns i skollagen och diskrimineringslagen regler som syftar till att motverka att elever utsätts för olika former av kränkande behandling, säger Jonas Malmberg, en av domarna i målet, i ett uttalande.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.