EU-valet
PARTY, PARTY: Stämningen tros ha varit sisådär under EU-ledarnas hemliga supé på tisdagskvällen. (Arkivbild)

Hemlig EU-supé efter högerskräll

Publicerad 28 maj 2014 kl 09.35

EU. På tisdagskvällen kallade EU:s överstebyråkrat Herman van Rompuy till ett hemligt möte mellan EU:s 28 regeringschefer. Syftet var att under en "informell supé" diskutera det nya EU-parlamentets sammansättning, som för första gången någonsin har fått en betydande konservativ och nationalistisk representation.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi diskuterade resultatet av Europavalet. Även om situationen mellan länderna skiljer sig åt så kan man konstatera att väljarna skickade ett skarpt budskap, och detta budskap var ämnet för våra diskussioner i kväll", skriver van Rompuy i ett skriftligt uttalande sent på tisdagskvällen.

Syftet med mötet, där allmänheten inte hade insyn, var att EU:s ledare skulle kunna bestämma sig för hur de tänker hantera det nya Europaparlamentet, som efter valet har fått en betydande konservativ och nationalistisk representation.

I Storbritannien och Frankrike har det sittande politiska etablissemanget under fiaskoartade former förlorat stora delar av sitt väljarstöd samtidigt som de invandringskritiska partierna Nationella fronten och Ukip har blivit valets största partier.

Frankrikes president Francois Hollande och hans socialistiska regeringsparti slutade på förnedrande 14 procent i valet, medan Marine Le Pen och Nationella fronten fick 25 procent och blev landets största parti.

Några timmar innan supén med Herman van Rompuy i Bryssel gjorde Hollande ett panikartat utspel där han lovade att "reformera" EU.

– Det gångna valet har visat oss en sanning som vi inte kan blunda för hur obekväm den än är, sade socialistledaren.

Han var kritisk mot EU:s krav på sunda statsfinanser och antydde istället att finanskrisen borde ha lösts genom ökad skuldsättning.

– Jag är en europé. Min skyldighet är att reformera Frankrike och att ändra Europas inriktning. Europa har under de senaste två åren överkommit eurokrisen, men till vilket pris? En rad besparingskrav har gjort européerna hjärtlösa, sade Hollande enligt BBC.

Nationella frontens partiledare Marine Le Pen sade å sin sida att hon var beredd att ta strid för Frankrike och att hon kommer att använda sitt mandat för att bekämpa "galna åtgärder såsom rösträtt för invandrare".


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.