EU-valet

Le Pen störst i Frankrike

Publicerad 25 maj 2014 kl 20.57

Utrikes. Enligt den senaste vallokalsundersökningen får Marine Le Pen och Nationella fronten 25 procent av rösterna i EU-valet. Nu kräver partiet att nationalförsamlingen ska upplösas och att Nationella fronten får det antal mandat som motsvarar deras väljarstöd.

Gilla artikeln på Facebook

Det preliminära valresultatet på 25 procent är ännu bättre än vad opinionsmätningarna hade visat och innebär att Nationella fronten nu blir Frankrikes största parti. Allra störst var stödet i nordvästra Frankrike där 32,6% av väljarna uppges ha röstat på Nationella fronten.

I den franska nationalförsamlingen har partiet bara två mandat eftersom de etablerade partierna gjorde om valsystemet i syfte att sabotera för nationalisterna på 1980-talet.

Partiledaren Marine Le Pen har tidigare flaggat för att om Nationella fronten vinner EU-valet så kommer partiet att kräva att nationalförsamlingen upplöses och att systemet görs om. Och nu uppfyller man det löftet, skriver Le Figaro.

– Vi måste lyssna på folket. Det är orimligt att ett parti med 25 procent väljarstöd endast har två mandat i parlamentet, säger Nationella frontens grundare och tidigare partiordförande Jean-Marie Le Pen i ett uttalande till France 2.

Le Pen hänvisar till den tidigare socialistiske presidenten François Mitterrand som under 1980-talet ansträngde sig för att behandla Nationella fronten rättvist och som var emot 1986 års förändringar av valsystemet.

– Vad vi vill ha är en proportionell representation, precis som Mitterrand efterlyste 1986, säger Le Pen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.