Henrik Arnstad
Foto: Faksimil

Henrik Arnstad fortsätter ljuga om examen

Publicerad 1 december 2012 kl 10.32

Politik.Fria Tiders avslöjande att Henrik Arnstad har ljugit om att han har en kandidatexamen i historia har utlöst en serie försök till bortförklaringar från Arnstads sida. Bonniersfärens uppburne ”historiker” grävde under gårdagen ned sig allt djupare i en härva av motstridiga påståenden, som Fria Tider nu sätter under luppen.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider avslöjade igår att journalisten Henrik Arnstad inte har någon kandidatexamen i historia, trots att han själv har gjort gällande just det i flera olika sammanhang, bland annat i en CV på sin hemsida. Efter att ha vägrat besvara frågor via mejl och blockerat Fria Tiders konto på Twitter, lade Arnstad igår ut ett studieintyg som visar att han har läst totalt 90 poäng vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan – vilket inte räcker för en kandidatexamen.

Därefter uppdaterades Arnstads blogg under gårdagen med flera olika försök att förklara hur det egentligen ligger till med hans examen.

"En extremistisk nätsajt påstår idag att 'DN:s Henrik Arnstad ljuger om sin historia', utifrån att de blandat ihop kandidatexamen med titeln 'fil.kand.'. Jag har en kandidatexamen från 2010, men ännu inte tillräckligt med högskolepoäng för att kalla mig 'fil.kand.' Så enkelt var det.", skrev Arnstad strax efter Fria Tiders avslöjande.

Det dröjde sedan inte länge förrän en ny formulering ersatte den förra på Arnstads blogg:

"Viktigt är skillnaden mellan godkänd kandidatexamen och titeln 'fil.kand.'. Jag har 2010 godkänts på kandidatkursen vid historiska institutionen och har avlagt kandidatexamen. Däremot har jag ännu inte tillräckligt med högskolepoäng för att kalla mig fil.kand.", skrev Arnstad någon timme senare.

Senare under dagen togs blogginlägget bort helt och hållet utan att ersättas av någon ny text.

Fria Tiders granskning visar att Arnstad har fortsatt att ljuga. Hans poäng räcker inte till en kandidatexamen och Stockholms universitet bekräftar i epostkorrespondens att någon examen inte finns. "Henrik Arnstad har ingen examen utfärdad", skriver universitetet som svar på en förfrågan.

Arnstads påstående att han skulle ha en kandidatexamen i historia, men inte har tillräckligt med högskolepoäng för att kunna kalla sig fil. kand. är även det märkligt. Den som har avlagt kandidatexamen i historia har rätt att titulera sig fil. kand.

Arnstad har dessutom kallat sig fil. kand. i ett mycket stort antal sammanhang, trots att han själv vidgår att han inte har rätt att göra det. På hans förlag Norstedts hemsida benämns han "fil. kand. i historia", likaså i Historisk tidskrift, i samband med en föreläsning för Republikanska Föreningen, i DN, samt inte minst på sin egen blogg.

Detta är inte första gången Arnstad hamnar i blåsväder rörande bruket av titlar. I maj 2009 kritiserades han hårt av Utbildningsradion för att felaktigt ha kallat sig "exekutiv producent" för en TV-serie som han enligt UR endast bidragit till i mindre omfattning. Arnstads amatörhistoriska verksamhet har även den väckt häftig kritik – en av hans böcker har av en professor i historia beskrivits som "en hurtig blandning av odokumenterade fakta, uppgifter och lösa funderingar som gränsar till fiktion".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0