USA-valet

Hillary nominerad trots skandaler

Publicerad 26 juli 2016 kl 15.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Hillary Clinton valdes under tisdagen officiellt till Demokraternas presidentkandidat, skriver AP. Det är första gången i USA:s historia som en kvinna ställer upp som kandidat för ett av de två stora partierna.

Gilla artikeln på Facebook

Clintons kampanjstab försöker utnyttja det historiska ögonblicket för att öka Clintons popularitet. Många amerikanska väljare röstar gärna på en kvinnlig president­kandidat, men inte just denna kvinnliga president­kandidat. Förtroendet för Clinton har naggats rejält i kanten av de skandaler som omgett och omger henne.

Under måndagen befann sig de demokratiska delegaterna närmast i upplösningstillstånd och tidvis buade publiken varje gång Clintons namn nämndes från scenen.

– Bernie, Bernie, Bernie! skanderade publiken för att visa sitt stöd för den utmanare som besegrats under primärvalet.

Bernie Sanders förlorade delvis på grund av en konspiration mot honom orkestrerad av höjdare inom Demokraternas nationella kommitté. Konspirationen avslöjades av WikiLeaks.

När Sanders avslutningstalade sent på måndagskvällen hade han dock grävt ned stridsyxan och gav Clinton sitt fulla stöd.

– Hillary Clinton måste bli USA:s nästa president, sade han.

– Vi behöver ledarskap i detta land som förbättrar livet för arbetarfamiljer, barnen, de äldre, de sjuka och de fattiga.

Han passade samtidigt på att ge Republikanernas kandidat Donald Trump en känga.

– Vi behöver inte ledarskap som förolämpar latinamerikaner och mexikaner. Som förolämpar muslimer, kvinnor, afroamerikaner och veteraner och som vill splittra oss, sade han.

Även USA:s första dam Michelle Obama, som är populär inom partiet, passade på att ge ett passionerat stöd till Clinton.

– I det här valet finns det bara en person jag vill anförtro med det ansvaret. Endast en som jag litar på att bli USA:s president. Det är vår vän Hillary Clinton! sade hon och publiken brast ut i jubel.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0