USA-valet
Huma Abedin.

Hillarys topprådgivare anklagas för islamism

Publicerad 22 augusti 2016 kl 11.45
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En av Hillary Clintons topprådgivare inför höstens presidentval hyser radikala muslimska åsikter, skriver New York Post.

Gilla artikeln på Facebook

Det handlar om Huma Abedin som arbetat för Hillary, då presidentfru, sedan 90-talet. Hon anses vara den demokratiska president­kandidatens närmaste rådgivare och den som längst funnits vid hennes sida.

Samtidigt som hon arbetat för Clinton har Abedin skrivit artiklar för ett saudiarabiskt magasin. Hon har dessutom varit assisterande chefredaktör för en muslimsk tidskrift som hennes mamma är chefredaktör för.

I en artikel från 1996 hävdas i tidskriften att allt för avslöjande kjolar "indirekt uppmanar till våld mot kvinnor". Enligt New York Post är det underförstådda budskapet i artikeln att lättklädda kvinnor får skylla sig själva om de blir våldtagna.

Svenska mutorna som kan knäcka Hillary

Tycker inte att kvinnor ska jobba
I den muslimska tidskriften får läsaren också lära sig att kvinnors främsta uppgift är att föda barn. Singelmammor med barn, familjer där mamman yrkesarbetar samt homosexuella par med barn kan enligt islam aldrig anses vara riktiga familjer, står det i tidningen.

Abedin och hennes mamma var under 90-talet starka motståndare till Clintons feministiska retorik. Samtidigt som Hillary stod i FN och talade om att "kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter" skrev Huma egna artiklar där hon kritiserade förstadamens feminism.

Men i artiklarna gick de båda kvinnorna Abedin ännu längre och förklarade kvinnomisshandel som ett resultat av "stress och frustrationer som män möter i sitt dagliga liv".

New York Post frågar sig om Hillary Clinton är trovärdig i sitt prat om att stå upp för kvinnors rättigheter när hon har en sådan topprådgivare vid sin sida. Tidningen är också kritisk till att den demokratiska presidentkandidaten aldrig vågar ta upp frågan om kvinnors rättigheter under sina resor i Mellanöstern.

Under ett längre besök i Saudiarabien 2010 kritiserade inte Clinton vid ett enda tillfälle att det är förbjudet för en kvinna att lämna hemmet ensam utan en manlig anhörig. Istället försäkrade hon att inte alla kvinnor i USA går runt i bikini, och lyfte underförstått fram sådan klädsel som något negativt.

Nekar till anklagelserna
Hillary Clinton tillbakavisar anklagelserna mot Huma Abedin och påstår att den 40-åriga rådgivaren aldrig haft en aktiv roll för den "hatfyllda" tidningen.

– Jag har förstått det som att hennes namn endast fanns med på pappret under den perioden, säger Clintons presstalesman Nick Merrill.

– Hon hade ingen roll i redigerandet av publikationen.

Huma Abedin stod registrerad som assisterande chefredaktör från 1996 till 2008 när hon istället fick jobb på utrikesdepartementet i samband med att Clinton tillträdde som utrikesminister.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Rätt till vapen blir del av tjeckisk grundlag

Krafttag mot inskränkningsförsök från EU-håll.. Nu får tjeckerna en konstitution med rätt att bära vapen.0 

Orbán låter folket rösta om antipedofillagen

Efter aggressiva EU-responsen.. Ungerska väljarna får svara på fem frågor.0 

Israel kräver bojkott av Ben & Jerrys

Sätter press på USA-delstaters guvernörer.. Uppmanas "vidta relevanta åtgärder" mot glasstillverkaren.0 

Kritikförbud stred mot USA-konstitution

Journalist vann mot delstatsuniversitet.. Oförenligt med grundlagen förbjuda uppmaningar till bojkott av Israel.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0