Sverige och barnäktenskapen
Hillevi Larsson (S).

Hillevi Larsson (S): "Lögn" att vi inte är emot barnäktenskap

Publicerad 27 mars 2018 kl 19.05

Inrikes. S-riksdagsledamoten Hillevi Larsson hävdar nu att det är felaktigt att regeringen inte är emot barnäktenskap och anklagar Samhällsnytt och Fria Tider för att ljuga.

Gilla artikeln på Facebook

"Skamligt att regeringen vill behålla särskilda skäl för barnäktenskap. De sviker flickorna!"

Så skrev Liberalernas Robert Hannah på Twitter i samband med förra veckans riksdagsdebatt om barnäktenskap och polygami.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna stod bakom ett förslag om att ändra den svenska lagstiftningen för att få ett totalförbud mot barnäktenskap.

Förslaget röstades igenom av riksdagen, men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade inte för.

I en reservation ska de rödgröna partierna ha skrivit att "det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden", enligt Samhällsnytt.

Hillevi Larsson (S) menar dock nu via Twitter att det handlar om en utredning som säger detta, och att regeringen inväntat remissinsatsernas ställning.

Att regeringen skulle vara för barnäktenskap är en lögn, menar hon.

"Hillevi Larsson (s): Samhällsnytt ljuger om barnäktenskapen" heter en artikel på Samhällsnytt på tisdagen, som var först att rapportera om riksdagsdebatten.

I riksdagsdebatten från den 21 mars säger Hillevi Larsson:

"Det är otroligt viktigt att motverka barnäktenskap. Barn ska få vara barn och inte utsättas för äktenskap, det är någonting för vuxna. Det som gör att vi ändå har en reservation är att det kommit ett delbetänkande i utredningen som handlar om just barnäktenskap och förslaget där är att man ytterligare ska kraftigt begränsa möjligheten till barnäktenskap. Det enda som man flaggar för, där det skulle vara en liten ventil, det är våra internationella åtaganden, till exempel EU-medborgares rätt till fri rörlighet. För det kan ju vara olika äktenskapsregler i olika EU-länder. Men detta är alltså ett utredningsförslag så regeringen har inte tagit ställning utan vi får se vad remissinstanserna säger."

Enligt Larsson vill regeringen inte föregå utredningen, och ska nu noga överväga vad den säger.

Sedan påpekar hon: "Vi vill så långt det absolut är möjligt begränsa möjligheten till barnäktenskap, för vi är emot den företeelsen."

Senare i debatten säger hon: "I den här frågan är det äktenskap vi vänder oss emot. Vi har ju flickor och pojkar i Sverige i dag, alltså svenska medborgare, som är sambo med varandra, som har sex med varandra, som lever tillsammans och som får barn tillsammans. De ska naturligtvis vara över 15 år, för det är den gräns vi har satt. Just den här frågan handlar om äktenskap, och vi är eniga om att stoppa barnäktenskap."

På detta svarar Robert Hannah:

"Jag tycker det är beklämmande att jämföra ungdomar som frivilligt valt att bo tillsammans med flickor som blivit bortgifta i sin hemländer."

Och han fortsätter:

"Nej, vi är inte överens från Socialdemokraternas och Liberalernas sida. Vi är verkligen inte det. Så länge ni inte tar ställning för ett totalförbud mot barnäktenskap så sviker ni flickorna och ni ställer er på de här vuxna männens sida. Ni ställer er på vuxna mäns rätt att ha sex med flickebarn. Sorry, så är det. Jag anser inte att regeringen behöver ta ställning i frågan, jag anser att Socialdemokraterna behöver ta ställning i frågan. Man kan inte bedriva politik utan att ha åsikter, man kan inte hänvisa till utredningar."

Hillevi Larsson påstår alltså uttryckligen att man är emot barnäktenskap. I debatten säger hon dock samtidigt att man bara "så långt det absolut är möjligt" vill begränsa möjligheten till barnäktenskap, tydligen med hänsyn till så kallade internationella åtaganden. Detta medan Alliansen och Sverigedemokraterna tycks vilja ha ett totalförbud, oavsett vad.

Hillevi Larsson lovar nu på Twitter att regeringen kommer med en "skarp lag" mot barnäktenskap före sommaren.

Samhällsnytt uppger att man försökt nå Larsson för en kommentar, men utan resultat.

På tisdagen har även Sverigedemokraterna valt att publicera resultatet från riksdagens omröstning, samtidigt som man skriver: "Socialdemokraterna påstår att vi ljuger om att de röstade emot förslaget om ett förbjud av barnäktenskap. Här är omröstningen:"

Den som vill lyssna på debatten kan göra det HÄR.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0