Asylkaoset

Holländsk journalist: Så enkelt köper jihadister falska syriska pass som ger dem rätt till asyl och bidrag i EU

Publicerad 20 september 2015 kl 16.47

Utrikes. Den nederländske journalisten Harald Doornbos lade i onsdags upp ett inlägg på Twitter med en bild på ett falskt syriskt pass och ID-kort som han köpt i norra Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

I inlägget berättar han att han för 825 dollar, motsvarande 6.800 svenska kronor, kunde köpa de falska ID-handlingarna i Syrien. Allt han behövde, förutom pengarna, var ett fotografi.

Han provade att se om han kunde få ett pass utfärdat med en bild på Nederländernas premiärminister Mark Rutte och med "Malek Ramadan" som namn (M.R). Det visade sig gå utmärkt. Mindre än två dygn tog det att få de falska ID-handlingarna, betydligt snabbare än det går att få tag på ett äkta pass i Sverige.

Twitter berättar Doornbos att han efter lite efterforskningar fick telefonnumret till sex olika tillverkare av falska pass i norra Syrien. Den första han besökte visade sig inte alls vara någon passförfalskare, utan hade istället specialiserat sig på att smuggla syrier till Grekland.

Doornbos vill med bilden visa hur enkelt det är för islamister som tröttnat på IS och istället vill resa till Europa för att leva på bidrag kan byta identitet. Samma sak gäller för invandrare från andra länder än Syrien som vill bättra på sina chanser att få asyl i exempelvis Sverige genom att köpa falska syriska identitetshandlingar.

På samma sätt kan utvisade terrorister och dömda våldsbrottslingar åka till Syrien och för en förhållandevis billig penning köpa sig en helt ny identitet. Sedan kan de blanda sig med flyktingströmmen till Europa och återigen försöka få asyl och bidrag i länder som Tyskland eller Sverige.

Rent juridiskt är de pass man på detta sätt kan köpa i Syrien falska, men Doornbos förklarar att de är identiska med äkta pass. Anledningen är att de tillverkas med samma utrustning som äkta pass, utrustning som hamnat i händerna på kriminella efter att inbördeskriget bröt ut.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0