En av flickorna försökte begå självmord efter övergreppen. Men nu beslutar hovrätten att våldtäktsmannen Aziz ska slippa utvisning och att en av hans kompisar helt ska frias trots att hans sperma hittades i offrets trosor.

Hovrätten: Gruppvåldtäkten "mycket allvarlig" – stoppar ÄNDÅ utvisningen

Publicerad 4 oktober 2017 kl 17.02

Lag & Rätt. Svea hovrätt har rivit upp utvisningsbeslutet mot ett afghanskt så kallat flyktingbarn som dömts för en brutal gruppvåldtäkt mot en flicka. Enligt domstolen var brottet visserligen "mycket allvarligt", men inte "synnerligt grovt" – och därför får våldtäktsmannen stanna i Sverige efter att ha avtjänat sitt korta straff.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade i juni om de tre afghanska män som dömdes för den grova gruppvåldtäkten.

En grupp flyktingbarn hade bjudit in tre flickor till en lägenhet Haninge söder om Stockholm där de övertalade sina offer att dricka stora mängder sprit.

När en av flickorna, som då var 16 år, blev så berusad att hon inte kunde stå på benen turades två av männen om att våldta henne bakom en låst dörr.

Samtidigt våldtogs hennes kompis av ytterligare ett flyktingbarn i ett annat rum, enligt tingsrättens dom.

"Vid Allah!"
Den tredje flickan stod utanför det ena rummet, bankade gråtande på dörren. När hon hotade att kontakta polisen klev den ena våldtäktsmannen ut och gav henne en hård örfil.

En sms-konversation som användes som bevis visade hur flyktingbarnen Omid och Aziz efteråt i panik konstaterade att de hade blivit "avslöjade".

"Vid Allah", skrev de till varandra.

"Vilken hora", skrev Aziz apropå flickan han hade våldtagit och fortsatte: "Vi har blivit avslöjade".

Tingsrätten dömde tre av männen för grov våldtäkt till korta straff med hänvisning till deras uppgivna ålder. Omid påstod sig vara strax under 18 och kom därför undan med 10 månaders sluten ungdomsvård och utvisning. Aziz, som uppgav sin ålder till 18 år, dömdes till ett år och tio månaders fängelse och utvisning av Södertörns tingsrätt.

Inget "synnerligen grovt brott"
Domen överklagades till Svea hovrätt – som nu river upp utvisningsbeslutet för Aziz, vilket Dagens Juridik rapporterar om på onsdagen.

Hovrätten konstaterar först att det brott som våldtäktsmannen har gjort sig skyldig till "är mycket allvarligt".

"Enligt hovrättens uppfattning är det dock inte ett sådant synnerligt grovt brott som gör det möjligt att utvisa honom trots att han har flyktingstatusförklaring", står det i domen.

Samtidigt höjs Aziz straff till två års fängelse, medan domen mot Omid står fast.

Frias helt – trots sperma i trosorna
Det tredje flyktingbarn som dömdes för våldtäkt mot den andra flickan i tingsrätten frias helt i hovrätten med hänvisning till att den "tekniska bevisningen" brister. Detta trots att hans sperma påträffades i flickans trosor och att flickan hade mycket ont i underlivet efter händelsen.

Mannen har i olika förhör omväxlande nekat till att ha haft sex med flickan, försökt bortförklara sperman med att han får ofrivilliga utlösningar i sömnen eller påstått att de haft frivilligt sex.

En av flickorna försökte efter övergreppen begå självmord genom att skära sig i handleden med en kökskniv.

Domen i Svea hovrätt har undertecknats av hovrättsråden Mats Walberg och Sara Lindqvist, tf. hovrättsassessorn Anna Juhlin, referent, samt de politiskt tillsatta nämndemännen Monica Serrander och Bo Aldal.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook. Du kan själv gå med i uppropet genom att klicka "Gilla" på knappen nedan:

 

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.