Korankravallerna
Hani Bilal Madi (till höger) delade ut blommor till boende i Vivalla efter kravallerna för att visa att muslimer inte är våldsamma.

Hyllades av Aftonbladet när han städade efter upploppet – nu är han häktad för att själv ha deltagit

Publicerad 5 januari 2023 kl 11.44

Inrikes. Hani Bilal Madi, 20, i Örebro utsågs till "Årets unga förebild" för att ha ordnat städning och delat ut blommor efter korankravallerna i påskas. Men nu har han själv häktats misstänkt för att ha deltagit i upploppen och kastat sten på polisen, rapporterar Nerikes Allehanda.

Dela artikeln

– Faktum är att många ignorerade Paludan. Många av oss som bor här omkring stannade hemma.

Så sade Hani Bilal Madi till Aftonbladet i april. Tidningen hade då en artikel om att Madi hade samlat "unga örebroare för att städa upp i parken". Han delade också ut blommor till boende i området.

Madi varnade samtidigt för att händelsen riskerade att "sprida en dålig bild av muslimer".

– Det var så mycket som snurrade i mitt huvud när jag kom till parken efter upploppet. Våldsamt agerande är aldrig rätt väg att gå utan vi måste ta hand om varandra, sade Hani Bilal Madi till Aftonbladet.

Men nu har han själv häktats misstänkt för att ha deltagit i kravallerna, skriver Nerikes Allehanda. Han nekar till brott, enligt tidningen.

Brottsrubriceringen är grovt sabotage mot blåljusverksamhet, och enligt uppgifter till NA misstänks han bland annat för att ha kastat sten på polisen.

"Årets unga förebild"
Hani Bilal Madi har fått flera priser för sitt skattefinansierade arbete med ungdomar i gettot Vivalla i Örebro. Förra året fick han bland annat en halv miljon kronor i stipendiepengar av Wallenbergsstiftelsen.

I november utsågs Hani till "Årets unga förebild" för sitt arbete i föreningen "For the people" i Vivalla. I motiveringen nämndes uttryckligen hans initiativ att städa och dela ut blommor efter korankravallerna.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.